Francouzský polibek

Líbat po francouzsku umí nejen člověk, ale i hlodavci. Třeba když se poprvé sejdou myšák a myška, začnou si navzájem rychle olizovat jazyky.

Jak probíhají námluvy zvířat? Podívejte se:

Zdroj: Veronika Rodriguez, Michal Janko

„Tento skoro francouzský polibek slouží k výměně krátkých peptidů, tedy látek vznikajících rozpadem bílkovin,“ vysvětluje toto pozoruhodné chování docent Pavel Stopka z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Myši prý podle toho poznají, jestli nejsou náhodou příbuzné. Pokud nejsou, pustí se s chutí do rozmnožování.

Vykutálený náhradník

Odvážnému štěstí přeje, říká jedno latinské přísloví. Ovšem neplatí to vždy. Vědí to i někteří samci žab. Místo toho, aby zkusili nalákat svou vyvolenou vlastním neodolatelným zpěvem, čekají na příležitost někde v úkrytu - většinou kousek od místa, kde už na samičku volá některý z dominantnějších kolegů. Nechtějí se totiž vystavovat nebezpečí, že místo sexuchtivé samičky nalákají spíš predátora - třeba netopýra. Toto nebezpečí nechávají právě na silnějších žabácích.

Pár vlaštovek.
Hraboš je závislý na sexu, vlaštovky posedlé dlouhým peřím. Jak milují zvířata?

A někdy jim strategie opravdu vyjde. Dominantního žabáka uloví netopýr a sameček si užije se samičkou, kterou jeho odvážnější rival mezitím přivábil. Samička se takovému žabákovi podvolí i přesto, že to není "ženich snů", za kterým původně přispěchala. Ve světě zvířat totiž podle vědců neplatí jen to, že chce samice pro své potomky nejlepšího otce. Někdy zafunguje také snaha mít potomka za každou cenu.

Trh se sexem

Prostituce není jen lidský vynález. Podle vědců platí za různé služby i některá zvířata. "Používá se k tomu termín biologický trh," říká docent Pavel Stopka. Sexem si podle něj platí zejména primáti, konkrétně šimpanzi bonobo. Kupují si za něj třeba hlídání mláďat, potravu nebo obranu před nepřítelem.

Sex jako platidlo používají také tučňáci kroužkoví. Samičky si za něj pořizují kamínky, ze kterých pak staví hnízda. Na pobřeží Antarktidy, kde tito tučňáci žijí, je totiž kamínků málo. Ze zmrzlé země se navíc těžko dobývají. Některé samičky proto platí osamoceným samcům za to, že jim s náročnou stavbou hnízda pomohou.

Smrtonosná vášeň

Když hormony lásky zavelí, nelze odolat. Někteří samci jsou kvůli nim schopni i položit život. To je třeba případ australské vakomyši hnědé.

Začátkem rozmnožovací sezony se samcům zvětší varlata natolik, že tvoří až čtvrtinu jejich tělesné hmotnosti. Produkují pak ohromné množství spermií i samčího pohlavního hormonu, který v nich vyvolává až neukojitelný pohlavní pud.

Kudlanka
KVÍZ: Kuriozity z intimního života zvířat

To samce nutí překonat dlouhé vzdálenosti a kopulovat se všemi samicemi, na které během cesty narazí. Běhání za samicemi a souloži se věnuje bez přestání zruba dva týdny. Jenomže pak ho to skolí.

Testosteron, který ho celou dobu povzbuzoval k pohlavní aktivitě, má totiž i vedlejší účinky na imunitní systém. Samec pak nedokáže vzdorovat různým infekcím a chorobám. Po vyčerpávajícím období páření je tedy jen otázkou času, kdy stane obětí nějaké nemoci nebo predátora. Celá populace samců obvykle zemře během deseti dnů po páření.

Láska, která prochází žaludkem

Vzali se a žili spolu šťastně až do smrti. Věta, kterou končí celá řada pohádek, platí pro každého samečka kudlanky nábožné. Svatební obřad, během kterého se svou vyvolenou šťastně zplodí potomka, pro něj totiž vždy končí smrtí. Samička ho páření sežere. Udělá to proto, aby měla dostatek bílkovin pro náročné období budoucí matky.

Jakmile zvířata vycítí nebezpečí, zapomenou na mezidruhové půtky. Na snímku je opice
Šestý smysl zvířat: povodeň či zemětřesení vycítí i týdny dopředu

Aby se totéž nestalo i samečkovi pavouka běžníka obecného, uchyluje se tento tvor k vychytralému úskoku: krátce před spářením připoutá svou hladovou vyvolenou pavučinovými vlákny. Teprve pak je s ní ochoten kopulovat.

Sexuální rekordy zvířecí říše

Nejdelší penis

Vůbec nejdelším penisem na světě se pyšní plejtvák obrovský. Je vybaven pohlavním údem s délkou až 2,4 metry a délkou až 45 centimetrů. Dostal se díky tomu až do Guinnessovy knihy rekordů.

V poměru k délce těla jsou ale jasnými jedničkami korýši svijonožci - jejich penis je totiž až osmkrát delší než jejich tělo.

Nejvytrvalejší milovník

V soutěži o nejvytrvalejšího milovníka mezi savci by zase zvítězila fosa - šelma z čeledi cibetkovitých. Dokáže se totiž nepřetržitě pářit až 90 minut.

Panda červená
Zvířata masově vymírají. Hubí je klima, lov i zemědělství

Stříbrnou medaili by zřejmě získal nosorožec. Ten se zvládne oddávat sexu úctyhodných 45 minut. Jeho pověstná výdrž je ale také jeho prokletím: právě kvůli své bájné vytrvalosti ho lidé nesmyslně vybíjejí a prášek z jeho rohu pak používají jako afrodiziakum. Přípravek jim ale samozřejmě žádnou nadpozemskou výdrž nepřinese, je to pověra.

Nejdelší orgasmus

Vůbec nejdelší orgasmus zažívají podle vědců prasata domácí. Jejich rozkoš trvá až třicet dlouhých minut.

Největší erotoman

Největším erotomanem je zase šimpanz bonobo. Ten je svolný k páření celý rok a denně kopuluje až čtyřicetkrát. Jeden jeho styk trvá kolem patnácti sekund. Jeho sexuální projevy jsou navíc blízké člověku, páří se totiž i v misionářské poloze a samice prý prožívají orgasmus. Navíc je zatím jediným známým zástupcem živočišné říše, který se nepáří výhradně za účelem rozmnožování, ale i jen tak pro zábavu.