Vědci předpokládají, že během následujících osmdesáti let zanikne dvanáct ze třinácti zkoumaných subpopulací ledních medvěda. Osud zbývajících šesti je vzhledem k nedostatku dat zatím neznámý.  

V některých oblastech Arktidy přitom již nyní dochází k dramatickému úbytku medvědů. Tající led totiž dramaticky zkracuje čas, kdy mohou medvědi lovit tuleně. „Klesající hmotnost medvědů snižuje jejich šanci na přežití arktické zimy,“ upozornili vědci ve studii zveřejněné v odborném časopisu Nature Climate Change s tím, že zvířata v posledních letech čelí čím dál delšímu půstu.

Křeček polní
Na pokraji vyhynutí. Křeček polní by mohl zcela vymizet do třiceti let

Příliš optimismu nebudí ani budoucnost. Hlavně pokud se potvrdí scénář, který v průběhu 21. století předpokládá zvýšení průměrné teploty Země v porovnání s průměrnou teplotou doby před průmyslovou revolucí o 3,3 stupně Celsia. „V roce 2100 se ve většině oblastí nebudou rodit nová medvíďata. Výjimkou by mohly být pouze Ostrovy královny Alžběty, které se nachází v nejsevernější části Kanadského artického soustroví,“ uvedl pro server ScienceAlert hlavní autor studie Steven Amstrup.  

Lední medvědy, jejichž populaci v současnosti tvoří přibližně 25 tisíc zvířat, by nejspíše nezachránilo ani to, kdyby lidstvo dokázalo omezit globální oteplování na 2,4 stupně Celsia, což je poměrně ambiciózní cíl.

Ilustrační foto
Křížení vlků se psy? Budoucí problém, který ohrozí vlčí populaci, míní odborníci

„Samy o sobě nejsou stoupající teploty hrozbou, problémem je neschopnost vrcholných predátorů adaptovat se na rychle se měnící prostředí. Pokud by i přes stoupající teplotu nevymizel led pokrývající vodní hladinu, lední medvědi by zřejmě byli v pořádku. Jenže jejich životní prostředí se doslova topí,“ vysvětlil Amstrup.

Chybná klasifikace? 

Autoři studie se rovněž vymezili proti klasifikaci ledního medvěda na Červeném seznamu IUCN, kde je v současnosti veden jako „zranitelný“. To znamená, že patří mezi druhy, které čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění.

Podle vědců je ale blíže realitě klasifikace „ohrožený“ či dokonce „kritický ohrožený“. „Klasifikace IUCN je postavena na hrozbách typu pytláctví či lidský zásah do životního prostředí daného druhu. Proti nim lze bojovat. Nemůžeme ale postavit plot, který by chránil polární medvědy před globálním oteplováním,“ řekl Amstrup agentuře AFP.

Nosorožec tuponosý severní
Hromadné vymírání zvířat je rychlejší, než se čekalo. Mizí rekordním tempem

"Představte si následující: pokud vás někdo strčí ze střechy stopatrové budovy, budete „zranitelní“, až dokud nedosáhnete desátého patra? Nebo budete během celého pádu „ohrožení? Neexistuje žádný plán B. Jediný způsob, jak zachránit ledního medvěda, je zastavit globální oteplování,“ uzavřel Amstrup.