Odvar z heřmánku, sádlo nebo borová voda, které vyléčí úplně všechny neduhy? Bývávalo. Domácím mazlíčkům i hospodářským zvířatům veterináři ordinují léčbu, která je v lidské medicíně teprve na začátku. Třeba terapie kmenovými buňkami, kterou provázejí zuřivé debaty. Ve veterinární oblasti se využívá už od roku 2003, především v péči o psy a koně.

„Největší uplatnění je v ortopedii, kde pomáhá řešit degenerativní onemocnění, vrozené či růstové poruchy a poranění kloubů. Cílem je vyléčit nebo zmírnit bolesti pohybového aparátu. Regeneruje chrupavky, vazy i svalovinu,“ vysvětluje veterinář Luděk Kučera.

Pacienty na oddělení paliativní péče v kutnohorské nemocnici chodí rozptylovat Henrry. Roční Mainský mývalí kocour je pro ně kamarádem, terapeutem i zprostředkovatel  vzpomínek na doby dávno minulé.
Kočičák Henrry se stal terapeutem. Pomáhá lidem v nejtěžších chvílích

Zdrojem nejkvalitnějších mezenchymálních buněk je kostní dřeň, ale také tuková tkáň, pupečníková krev či tkáň a periferní krev. Samotný odběr je bezbolestný, provádí se v lokální anestezii. Kmenové buňky se vpravují do postižené tkáně formou suspenze. Dokáží vytvořit další specializované buňky a k hojení poškozených tkání dochází rychle, v řádu několika týdnů. Na rozdíl od medikamentů se u této terapie nevyskytují vedlejší účinky nebo pooperační rizika. Samospásná ale vždycky tato terapie není. Rozsáhlejší poruchy chrupavek je nutné operovat.

Pomáhají léčit i orgány

Mezenchymální kmenové buňky by se také mohly využívat v léčbě závažných onemocnění, která přímo ohrožují zvířecí život. Vznikla už studie, která zkoumá přínos aplikace buněk psům, kteří trpí cukrovkou. Informuje o tom veterinární projekt Medicínského centra Praha Avecell. Ve studii byli sledováni čtyři psi, kteří byli rok na inzulinové terapii. „Zlepšení vitality bylo pozorováno u tří zvířat ze čtyř, u dvou zvířat bylo zaznamenáno též zvýšení apetitu, tělesné hmotnosti a zlepšení polyurie/polydipsie,“ uvádí centrum. Popsány byly také případy, kdy se kmenové buňky aplikovaly zvířatům do blízkosti nádorů a podařilo se zvířata jak úplně vyléčit, tak zabránit dalšímu růstu nádoru nebo jeho metastázím. Terapie má výsledky i při léčbě srdečních onemocnění psů.

Dobré pro lidi, dobré pro zvířata?

Vynikající výsledky veterináři potvrzují také u látky, kterou znají především dámy z pečující kosmetiky. Čím dál častěji se můžete setkat s přípravky s kyselinou hyaluronovou. Nejčastěji se využívá při hojení ran a onemocnění kloubů. Využívat se začalo také aktivní stříbro, které se přidává do přípravku na léčení uší nebo očí. Aktivní stříbro se přitom nejprve uplatnilo v lidské medicíně.

Bylinky pomáhají také

Nad přírodními léky ale není třeba lámat hůl. I prosté byliny fungují. V nedávném výzkumu potvrdili léčivé účinky ostropestřce mariánského na koňská těla například vědci z brněnské Mendelovy univerzity. Bylinu přidávali koním do jídla. Léčba by mohla ulevit závodním koním. Dlouho-dobá fyzická aktivita u nich totiž vede k poškození jaterních buněk, myokardu a svalů, narušuje také jejich metabolismus.

Ilustrační snímek
Nejen společníci, ale i hrdinové. Psi varují před požáry a zachraňují životy

„Látky obsažené v semeni ostropestřce mají potenciální vliv na zmírnění nebo prevenci negativních důsledků fyzické zátěže na organismus,“ potvrzuje Hana Dočkalová z agrono-mické fakulty. „Mohou pozitivně ovlivnit i energetický metabolismus během samotné fyzické zátěže sportovních koní,“ doplňuje. Vědci teď zkou-mají množství vhodné dávky k podávání.

Účinky bylin, respektive květů, se využívají i při léčbě zvířecí psychiky. Například takzvanou Bachovuo terapií. Mixem desítek květinových esencí lze potlačit projevy agresi-vity, rozmazlenosti nebo třeba povzbudit chuť k jídlu. Vedlejší účinky se nevyskytují.