„Říkali jsme si, že když už se kostel opravuje, mohli bychom věž přistavět o dva metry do výšky. Jenže jsme narazili,“ popsal trable okřešický starosta Bohumír Vostal. Dřevěná konstrukce střechy věže je nyní sesazena v sousedství kostelní zdi. Rozhodnutí, zda ji posadí o dva metry výše, zatím nepadlo.

Obec kostel na osm let pronajala od římskokatolické církve, aby jej mohla opravit a žádat dotaci. Tu nakonec získala ve výši 1,1 milionu korun. Biskupství brněnské ale s původním plánem na zvýšení zdí věže nesouhlasilo. Zmínil to Jiří Mikulášek, generální vikář brněnské diecéze, v dopise starostovi.


Důvody, proč obci v první fázi záměr nadstavit věž kostela nevyšel, objasnila vedoucí stavebního odboru Biskupství brněnského architektka Marie Veselá: „Původní projekt, který byl na biskupství dodán, nevyhověl odbornému posouzení našeho znalce, a nebyl autorizován statikem, který by tak za dílo ručil.“


Chystají oponenturu


Deník se proto architektky zeptal, zda Biskupství brněnské podpoří návrh obce stavbu zvonice navýšit o dva metry. Její odpověď zněla: „Ano, pokud budou splněny podmínky uváděné v dopise duchovního Jiřího Mikuláška ze dne 8. července 2010. Biskupství bude předložen nový projekt zpracovaný autorizovaným statikem, poté projekt předložíme specialistovi k oponentuře, případně soudnímu znalci.“


Starosta Okřešic se ale naděje na přístavbu kostelní věže nevzdává a shání autorizovaného statika. „Ještě pořád bojujeme a pokoušíme se to zvládnout. Nechali jsme zpracovat nový statický posudek a připravujeme nový projekt na zvonici. Chtěli bychom to stihnout co nejdříve, aby to bylo hotovo v původním termínu,“ tvrdil starosta. Pakliže se Okřešickým vše podaří zvládnout do prvních listopadových dní, bude k výročí vysvěcení kostela oslava a také sraz rodáků obce.