Na Třebíčsku a na Vysočině obecně je to otázka výlučně zimního období.


„To jsem nečekala. Já žiji neustále s vědomím, jak tady máme čistý vzduch. Ale to je tím, že dneska každý strčí do kamen, co se mu zlíbí,“ myslí si Věra Novotná z Třebíče.


A má částečně pravdu. „Je to spojeno s tím, že ke stávajícím zdrojům přibude v zimě vytápění domácností, které se z hlediska ročních bilancí emisí pohybuje na druhém místě co do množství emisí tuhých znečišťujících látek – rodinné domky emitují do ovzduší ročně víc prachu než všechny ostatní průmyslové zdroje, mimo dopravu, dohromady,“ vysvětluje vedoucí oddělení Čistoty ovzduší ČHMÚ v Brně Robert Skeřil.


A dodává k tomu: „Lidé se bohužel odklánějí od vytápění plynem a vracejí se ke spalování pevných paliv, a bohužel i odpadu.“


Druhým hlavním důvodem je pochopitelně počasí, které při inverzích nedovoluje dostatečné provětrávání atmosféry.


„Navíc je v zimě nutné sypat a solit silnice, což je další zdroj jemných částic,“ vyjmenovává další důvody Skeřil.


Výjimečná zima


Letošní zima tak není výjimečná jen množstvím sněhové pokrývky, ale i špatnou kvalitou vzduchu.


„Podobá se té z roku 2006, kdy došlo v lednu a únoru k mnoha překročením koncentrace 50 µg/m³ PM10 (prachových částic), takže povolený limit 35 překročení za kalendářní rok byl vyčerpán na mnoha stanicích jižní Moravy již začátkem března,“ připomněl Robert Skeřil.


Zatímco v letech 2007 až 2009 nebyl vyčerpán vůbec a k překročení imisního limitu tak nedošlo, letos už se to stihlo třináctkrát.


Přestože asi nikdo nemá radost z toho, že sněží a fouká vítr, přesně to je cesta, díky níž by se situace v nejbližších dnech měla podle meteorologů zlepšit.