Školy na Třebíčsku plán převážně kvitují, zároveň ale upozorňují na nedostatky. „Když to ministr školství nařídí, klidně automaty odvezeme. Studenti si ale cestu k cukrovinkám nebo sladkým nápojům stejně najdou, místo do automatu si je prostě vyrazí koupit do obchodu," upozornil zástupce ředitele moravskobudějovického gymnázia a střední odborné školy František Dubský. Provozovatelé automatů navíc zdůrazňují fakt, že v supermarketech děti nakupují bez dozoru, zatímco v automatech je možné výběr sladkostí do jisté míry regulovat.

Mnohé školy to také dělají a snaží se do nich dávat zdravější věci. „V jídelních automatech máme bagety, celozrnné výrobky nebo müsli, čokolády si tu studenti nekoupí," řekl Dubský.

Podobně se k problému stavějí na třebíčské Základní škole Bartuškova, kde se do automatů snaží dávat třeba ovoce nebo přesnídávky. Ředitel Leoš Šeda si však myslí, že celý problém a automaty má hlubší kořeny: „Je to také do velké míry záležitost rodičů. Když dětem nepřipraví svačiny a jenom jim dají peníze s tím, že nemohou kontrolovat, co si za ně kupují, je problém také tady," řekl.

„Mně vadí, že zboží v automatech je často nezdravé, vadilo by mi, kdyby si v nich moji synové denně kupovali třeba colu. Když si to totiž koupí v automatu, tak o tom já nemohu rozhodovat," shrnula Zdeňka Přepejchalová z Vladislavi.

Často stále nezdravý sortiment prodejních automatů trápí také odborníky. „Děti ve škole se mohou stravovat sebezdravěji, ale když si pak o přestávce koupí sladké limonády a čokolády, tak je to k ničemu," konstatovala Margit Slimáková, expert na zdraví a výživu.

Podobný přístup pak praktikuje čím dál tím víc škol. „Pyšníme se titulem Zdravá škola a snažíme se to také naplňovat. Jsem přesvědčena, že sladké a limonády z automatů dětem neprospívají," podotkla ředitelka náměšťské Základní školy Komenského Hana Rousková.

Její škola se pitný režim snaží zajišťovat jiným způsobem. Například při obědech nabízí hned několik druhů nápojů. „Děti si mohou vybrat vodu s citrónem, čaj, šťávu a někdy mléko. Máme také bufet, kde se snažíme mít minerálky a především nebarvené vody," popsala Rousková. Automaty nenajdou na chodbách svých škol ani žáci v Budišově, Okříškách nebo Jemnici. „Nemyslím, že je zboží v těchto automatech pro žáky vhodné. Jsme zapojeni do projektu Ovoce do škol a Školní mléko a máme bufet, kde nabízíme žákům jen to, co uznáme sami za vhodné," řekl ředitel ZŠ Jemnice Zdeněk Hirt.

Nabízí ovoce i mléko

Zmíněné projekty s ovocem i mlékem fungují na všech oslovených základních školách. Kromě nich řada škol provozuje také vlastní bufet. „Mléko prodáváme na prvním stupni," popsal ředitel ZŠ T. G. Masaryka v Třebíči Martin Hlávka. Z dotázaných základních škol má ta jeho největší počet automatů, tři na limonády a jeden na kávu. „Za pronájem automatů na chlazené nápoje máme měsíčně tisíc korun a můžeme si hlídat, co do nich provozovatel dá, také na nich nechceme žádnou reklamu," přiznal Hlávka.

Ani on nezapomíná nabídku v automatu regulovat. „Vyříkali jsme si požadavky, takže si do automatu provozovatel nemůže dát co chce. Máme tam osm druhů vody, od neperlivých po sycené a ochucené, džusy a z limonád pouze colu," přiznal ředitel. Projekt se zdravějšími automaty podle jeho slov řešila škola už před třemi lety. „Jediný problém byl v tom, že ony zdravé džusy bylo třikrát dražší než to, co je v automatech teď. Nicméně pokud současné automaty zvládne ministerstvo nahradit zdravější a cenově přijatelnější variantou, budu jenom rád," podotkl.

Ředitel školy s více než šesti sty žáky hájí nápojové automaty s tím, že jejich zákaz pouze ve školách by byl pokrytecký: „Žijeme v civilizované době a děti se s podobnými automaty setkávají všude jinde, zdaleka nejen ve škole. Učit děti žít v jiném světě a potom je pustit do života, který funguje jinak není dobře," říká.

TADEÁŠ MAHEL