Vyráželi k objížďce na Budíkovice, která potrvá až do 17. dubna.

Skrz na skrz rozbagrovaný povrch silnice nad pocoucovským můstkem je přesvědčil, že tudy nelze projet ani na kole. „Řidičům to říkáme pořád. Nedají si říct. Přesto, že je všude značka, přijíždí až sem. Tady se pak diví, že se opravdu projet nedá,“ máchal beznadějně rukou směrem k dalším přijíždějícím řidičům stavebník pracující na silnici.

Od Třebíče je cedule s upozorněním na objížďku Pocoucova už před křižovatkou u Penny Marketu.

Přesto řidiči symbolu slepá ulice na značce nevěří. Vydávají se kolem Penny Marketu k Pocoucovu. U odbočky s parabolickým zrcadlem na Budíkovice se u opakované značky slepá ulice zastavovali. Pár nevěřících se přece jen vydalo zkusit štěstí. Jihlavský řidič náklaďáku se na křižovatce těžce otáčel a z okénka na ostatní řidiče, co mu couváním uvolňovali prostor, pokřikoval: „A teď mi řekněte, kudy teda mám jet?“ Nakonec odbočil na objížďku na Budíkovice.

V obci je provoz jako na Václaváku

Trasa přes hrbolatý povrch vBudíkovicích ale není příjemnou cestou. Úzká asfaltka za Budíkovicemi ve směru na Trnavu nutí řidiče jet místy krokem, kvůli velkým nákladním vozům řítícím se v protisměru.

Nadšení nejsou ani obyvatelé jinak poklidné obce Budíkovice. „Právě vyjíždím autem. Provoz je tu doslova strašný. Jsem naštvaná. Byla bych ráda, kdyby tu hlídkovala policie, alespoň v době příjezdu autobusu, protože tu máme hodně dětí,“ popsala předsedkyně budíkovického osadního výboru Andrea Peštálová.

Rozčilením, že současná oprava silnice frekventovanou dopravu přes obec nevyřeší, se netajila ani předsedkyně osadního výboru Pocoucova Marta Sobotková: „Kraj by se měl zasadit, aby přivaděč na dálnici vedl mimo naši obec. Lidi tady volají po obchvatu a chtějí skrz to uspořádat schůzku s krajskými zástupci.“

Opravu silnice u Pocoucova provádí krajská správa a údržba silnic. Její pracovník Miroslav Černý sdělil: „Opravu silnice řešíme jako havarijní stav. Na vozovce dojde ke kompletní výměně konstrukčních vrstev, vrchní vrstva bude obalovaná asfaltová směs. Stihnout to musíme do 17. dubna, protože od 18. dubna je kompletní uzavírka křižovatky pod Billou v Týně.“

Probíhající opravy na silnici u Pocoucova se vztahují pouze na krátký úsek silnice v délce přes dvě stě metrů za obcí, na opravu samotného mostku tak nedojde. Na dotaz, zda se letos Pocoucovští dočkají narovnání silnice či stavby obchvatu, odpověděla krajská mluvčí Jitka Svatošová, že rekonstrukce silnice z ulice Rafaelova do Pocoucova bude realizována dle finančních možností kraje. „V současné době nelze určit termín,“ uvedla Svatošová.

Předsedkyně pocoucovaského osadního výboru Marta Sobotková je přesvědčena, že místní svůj boj za klidnější život v obci nevzdají a o výstavbu obchvatu budou usilovat i nadále.