Radní argumentují snahou zvyšovat kvalitu výuky, ředitel znojemské pedagogické školy nad zrušením osmiletého gymnázia jen kroutí hlavou.

„Postupu rady nerozumím a důvody, které radu vedly k tomu, aby fakticky porušila platnou dlouhodobou strategii rozvoje školské soustavy, neznám,“ sdělil ředitel znojemské pedagogické školy a gymnázia Vladimír Holík.

Státní dokument podle něj počítá s tím, že na víceletých gymnáziích má studovat desetina dětí v populačním ročníku. Krajští radní kvótu snížili na polovinu. „Vedla nás snaha zvýšit kvalitu základního vzdělávání v kraji. Posunutím doby volby umožníme žákům zvolit si ve vyšším věku ze široké nabídky vzdělání poskytovaného středními školami,“ vysvětloval náměstek hejtmana Stanislav Juránek. Jedenáct až třináct procent žáků, kteří se v kraji na osmiletá gymnázia hlásí, je podle něj příliš vysoké číslo.

Na Znojemsku tak kvůli rozhodnutí radních primu neotevře Gymnázium v Moravském Krumlově a gymnázium znojemské pedagogické školy.

Rozhodnutí kraje naopak uvítal ředitel znojemské základní školy v Klášterní ulici Miloslav Hubatka. „Souhlasím a jsem nadšený. Víceletá gymnázia nesporně mají své místo na vzdělávacím trhu, ale v posledních letech už brala velmi často i podprůměrné žáky a tím klesla kvalita výuky na obou stranách. Až bude na osmileté gymnázium skutečně přecházet třicet nejlepších žáků v okrese, budu hrdý na to, že jsou mezi nimi děti z naší školy. Pokud budou brát i trojkaře, je to k ničemu,“ uvedl ředitel. Z jeho školy prý na osmiletá gymnázia odchází ročně jen do pěti žáků. „Ale dobře vím, že na jiných školách byl problém výraznější a celý systém proto v současné podobě byl kontraproduktivní,“ dodal Hubatka.

Jiří Peroutka, ředitel znojemského gymnázia na Komenského náměstí, s takovou kritikou nesouhlasí. „Nemám zkušenost, že by se na osmileté gymnázium hlásily méně nadané děti. V naprosté většině se jednalo o žáky, kteří měli od páté třídy samé jedničky, sem tam někdo měl jednu dvojku,“ oponoval ředitel. Naopak poukázal na to, že základní školy žáky od přestupu na víceleté gymnázium odrazují. „Zdůrazňují jim, že budou mít mnohem víc práce se studiem a žádný čas na kroužky a záliby,“ upozornil Peroutka.

Podle Holíka je zrušení tříd osmiletého gymnázia neprozíravé. „Dlouhodobá data prokazují, že naši žáci jednak velmi dobře pokračují ve studiu na vysokých školách, jednak se jen ojediněle objevují mezi absolventy v evidenci úřadu práce. U nás jsou to dlouhodobě dvě až čtyři procenta, například u učňovských škol jsou to desítky procent,“ argumentoval.

Na Znojemsku tak letos zůstane zřejmě jediná prima. A to na znojemském gymnáziu na Komenského náměstí.

„O omezování u nás žádné informace nemám. Proto předpokládám, že jednu třídu osmiletého gymnázia opět otevřeme. Počet zájemců se v posledních letech pohyboval kolem šedesáti. Myslím, že letos nijak dramaticky neporoste,“ konstatoval ředitel Peroutka.

Podle něj totiž do Znojma nejspíš nepůjdou přihlášky od páťáků z Krumlova. Žáci ze Znojemska podávali přihlášky většinou na obě školy, které ve Znojmě dosud měly osmileté třídy.