„Pro nás je to běžná služba jako každá jiná. Ať svítí sluníčko nebo je mráz. Samozřejmě, že chlapi mají termoprádlo a v autech termosky s teplými nápoji a mají povoleno se cestou někde zastavit a ohřát,“ řekl ředitel ESKO-T Pavel Gregor, firmy svážející odpad.

V současném počasí snad nejvíce času venku tráví strážníci městské policie. „Na zimu jsme dobře připraveni. Strážníkům upravujeme pobyt venku podle situace. Mají termoprádlo a na služebně k dispozici teplé nápoje,“ řekl ředitel městské policie Ladislav Prvák. I přes neskutečný mráz se v Třebíči našel člověk, který se rozhodl trávit dny a noci venku. „Opravdu tady máme bezdomovce, kterého jezdíme pravidelně kontrolovat. Nabízenou možnost přestěhovat se do azylového domu zatím nehodlá využít. Ještě dnes ráno se na něj byli strážníci podívat a byl živ a zdráv,“ poznamenal Prvák.

„Zima hasičům rozhodně není. Pokud by nastala situace, kdy by museli být při zásahu několik hodin venku, máme k dispozici týlový kontejner, který jsme schopni na požádání velitele zásahu dovézt na místo. Jde o zařízení, v němž by se hasiči při dlouhotrvajícím zásahu mohli ohřát,“ informovala mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Na ochranu zdraví při práci pamatuje i nařízení z roku 2007, které upravuje teploty na jednotlivých pracovištích. Na jejich dodržování dohlíží hygienické stanice.

„Kontroly pracovišť provádíme pravidelně podle ročního plánu,“ předeslala vedoucí oddělení hygieny práce Dagmar Böhmová z třebíčské hygienické stanice.
„V rámci kontrol měříme i teploty na jednotlivých pracovištích. Musím říct, že jsme se zatím s porušením předpisu nesetkali, a to ani v loňském roce,“ doplnila vedoucí oddělení.

„Pokud by někdo ze zaměstnanců jakékoliv firmy měl pochybnosti o dodržování teplotních limitů na svém pracovišti, může se obrátit na hygienickou stanici. Žádný podmět v koši neskončí. Ať už se dotyčný pod něj podepíše, či nikoliv, budeme se jím zabývat,“ uzavřela Böhmová.