Nedostatek srážek od začátku roku potvrzují i hodnoty naměřené meteorology. „Hodnotit můžeme srovnáním srážkových úhrnů aktuálního roku s dlouhodobým srážkovým průměrem. Všechny čtyři letošní měsíce byly zatím srážkově podprůměrné,“ vysvětlila Marie Doleželová z oddělení meteorologie a klimatologie z pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Brně.

Nejhorší byl únor

Srážek naměřili v dubnu a březnu na meteorologické stanici v Třebíči jen přibližně pětaosmdesát procent průměru jako za stejné měsíce v letech 1981 až 2010. Ještě horší však byla situace v předešlých dvou měsících. V lednu bylo srážek jen dvě třetiny průměru, a v únoru dokonce jen pětadvacet procent.
Zemědělci se kvůli tomu bojí o úrodu. „Trápí nás. Určitě je to v současnosti náš hlavní problém. Pokud v nejbližší době nezaprší, tak nikdo neví, jaká bude úroda,“ řekl Lubomír Pisk ze Zemědělského družstva v Koutech.

Zlepšit by se na některých místech mohla situace v následujících dnech. Ne však všude. „Počasí se oproti stávajícímu změní, ale pouze lokálně. Ve čtvrtek a v sobotu očekáváme přechod zvlněných front, ze kterých budou vypadávat přeháňky, případně bouřky, v jejichž jádrech může lokálně spadnout i kolem dvaceti milimetrů srážek, ale celoplošně budou úhrny od jednoho do desíti milimetrů,“ informovala Jitka Kučerová z brněnské pobočky hydrometeorologického ústavu.

„Na některých místech se tak vláhový deficit přechodně upraví, na dalších místech ale ne,“ dodala Kučerová.

Dobrou zprávou pro zemědělce a jejich úrodu je, že podle dlouhodobých předpovědí meteorologů by další měsíc měl být srážkově spíše průměrný.