Na nástěnce před „samkou“ visí na papírku připevněném rýsováčky výjimečná informace, která mě sem přivádí. Statistika prvního kola prezidentské volby. Miloš Zeman bral ve Vescích, budějovickém okrsku číslo 10, závratných 70,58 procenta hlasů. Šlo zřejmě o nejlepší skóre na Třebíčsku. Zajímá mě, proč zrovna tady.

„Miloš Zeman je můj příbuznej,“ říká mi celkem rychle, bez ostychu a s náznakem hrdosti v hlase důchodce, který právě v obchodě pořizuje pondělní nákup. Jmenuje se Svatoslav Pospíšil a je mu pětašedesát. „Jak moc příbuznej?“ Zajímám se. Dost blízko, zní odpověď ve chvíli, když si dává své tradiční jedno dopolední pivko z lahve. „Zeman jezdíval v půlce 70. let se svou tehdejší první manželkou na pouť do Hartvíkovic. Pocházím odtud, ještě tam mám matku, je jí 90 let, pamatuje všechno dobře. Můj bratránek Vlastimil Kopecký si vzal ženu ze Zemanovy přízně a Zemanovi pak byli v těch Hartvíkovicích,“ tvrdí vitální chlapík.

Kozlany, obec s asi 140 obyvateli. Nachází se poblíž Dalešické přehrady, nedaleko je velká chatová osada.
"Chce to změnu, dám hlas Drahošovi," říká volič z bašty Zemanova konkurenta

Tehdy byl prý současný prezident hubený, sedával v rohu u stolu s jeho otcem a dávali si slivovici. „Já s ním nemluvil, protože jsem měl malé děti a bral jsem je na kolotoče,“ vypráví Pospíšil dál. Už už si připravuji fotoaparát a slušně žádám o fotku. „Nefotit! Ani náhodou!“ Odmítá rezolutně.

Agitoval třeba právě on po Vescích, aby lidé volili současnou hlavu státu znovu? „Ne, kdepak. Nevím, jak přesně vysvětlit dobrý výsledek. Mně osobně se Zeman líbí, je obyčejný. I když mi přišel dobrý i ten Hilšer - je mladý, tak proto,“ říká k tématu voleb. V pátek dá hlas Zemanovi, protože „Drahoš – to je samé blá blá blá“. Kampaň mu připadá průměrná, nic ostrého nezaznamenal. Kdyby současného prezidenta mohl oslovit, zeptal by se ho, kdy zase přijede do Hartvíkovic a proč se tam nestavil, když ve funkci hlavy státu navštívil nedalekou leteckou základnu.

Odcházím z obchodu a rozhlížím se po vsi. Nikde nikdo, jen u kontejnerů na tříděný odpad se objevuje další důchodce. Bude mluvný? Zdá se, že ano. Focení i on odmítá. „Myslím, že tady ve Vescích Zeman uspěl, protože je srozumitelný pro starší občany,“ říká mi Franta, jak se mi nakonec představí. Je vystudovaný zemědělský inženýr, je mu devětašedesát a ještě loni pracoval. Ve volných chvílích intenzivně čte zprávy na internetu z různých zdrojů, které porovnává.

Třeba počasí je prý nejlepší z Norska. Koho bude volit? „Zatím nejsem pevně rozhodnutý. Mírně u mě nyní převažuje Zeman. Ale ještě si zjišťuju informace ke Drahošovi,“ povídá mi. „Popuzuje mě, když se v televizi Zemanovi podsouvá, že chce, aby Česko vystoupilo z EU. Vždyť on byl jako aktivní politik u toho, když jsme vstupovali do unie i do NATO,“ říká mi například.

O čtvrt hodiny později další ojedinělý chodec na ulici. To s tříděným odpadem opět ke kontejnerům míří šestasedmdesátiletá paní Marie. Na svůj věk působí činorodě. Hlas dá – jak jinak – Zemanovi. „Říká názory jasně a jak mu zobák narostl. Na to my na vesnici slyšíme. Pracovala jsem před důchodem na úřadě. I studovaní lidé jsou často sprostí tak, že by potřebovali vypláchnout pusu,“ poznamená v narážce na prezidentovu prostořekost. Focení odmítá.

V druhém kole prezidentské volby vyzve Miloše Zemana Jiří Drahoš
Kampaň po Třebíčsku. Jiří Durahoš versus Molloš Zeman

A dál už pusto prázdno. Tak si ještě zdokumentuju místní zajímavé momenty: jediný „billboard“ - zmenšeninu toho, který nechali po republice vyvěsit Zemanovi příznivci. Žádný jiný kandidát se obrazově ve Vescích neprosadil. A mají tu i kašírované čapí hnízdo. Jen tohle je sádrové, mnohem menší než designová farma Zemanova příznivce Andreje Babiše. „Čapák“ ve Vescích má necelého půl metru v průměru a vesele vykukuje za jedním plotem. Pro radost kolemjdoucích.