V pátek 21. září odpoledne má Štěpán Dvořák plánovaný přejezd autem na západnější bod republiky. Odsud vyrazí zhruba o půlnoci a během soboty chce projet celou Českou republiku, v neděli pak i celé Slovensko až k nejvýchodnějšímu bodu SR. V pondělí by se měl vrátit zpět domů, do svého bydliště v Třebíči.

Mám v plánu jet non-stop jen s nejnutnějšími přestávkami na činnosti, které za jízdy prostě dělat nejdou. Do těchto zastávek zařadím také kratší, asi hodinu dlouhé, chvilky na spaní, které očekávám vždy ke konci každé noci nad ránem,“ říká ultramaratonista a železný dukovanský hasič Štěpán Dvořák.

Štěpán Dvořák pojede takzvaně „nalehko“, protože s sebou bude mít doprovodné vozidlo s posádkou, které na něho bude čekat vždy na domluvených místech. Trasu má naplánovanou jen po silnici, po cestě je však několik uzavírek, které bude řešit až na místě pravděpodobně opatrným projetím nebo objetím po blízkých silnicích nebo cyklostezkách.

Jeden ze služebních psů při cvičení na radnici.
Dvacet psů hledalo na radnici drogy

Nejvýchodnější bod SR (Kremec) leží v Národním parku Poloniny v nadmořské výšce 1221 m. Cesta k němu vede pouze po turistické cestě z obce Nová Sedlica z nadmořské výšky 440 m. Znamená stoupání 975 m na posledních osmi kilometrech. Pravděpodobně tedy jízdu na kole ukončí Štěpán Dvořák dole v obci a nahoru si maximálně jen vyběhne, aby nejvýchodnějšího bodu SR dosáhl. Po celou dobu bude Štěpán Dvořák sledovaný pomocí GPS, takže bude možnost si ho kdykoli v reálném čase najít přes internet na mapě.

Akce je otevřená všem, kdokoli z veřejnosti se může zúčastnit. Buď jen sledovat přes internet, nebo se třeba připojit na kousek cesty na kole nebo zajet na místo, kde Štěpán pojede autem. „Pokud se budete nacházet poblíž naplánované trasy, máte výjimečnou šanci se zúčastnit a podpořit mě v překonání mé další ultravytrvalostní výzvy,“ vyzývá Štěpán veřejnost a dodává: „Předem děkuji všem za podporu. Postupně budu přidávat aktuální informace, fotky a videa, kde se zrovna nacházím, na můj FB profil. Až mi budou docházet síly, vaše komentáře mě určitě povzbudí a pomůžou pokračovat dále.“

Štěpán Dvořák se po externím výkonu vrací do zaměstnání plánovaně podle směn ve čtvrtek 27. září, zbyde tedy pár dnů na odpočinek. Po nástupu do práce ho ale nečekají žádné úlevy. Naopak, podle velitele jednotky hasičů Jaderné elektrárny Dukovany Tomáše Richtera se jako obvykle zapojí do plánovaných činností, stejně jako ostatní hasiči. To znamená, že je zařazen ve výjezdové jednotce elektrárny, která zasahuje i v okolí elektrárny. Taktéž se podílí na výkonu požární prevence, kontrolní činnosti, anebo zkouškách technických prostředků. „Jsme na Štěpána a jeho výkony patřičně hrdi, ale práci musí odvádět na sto procent jako ostatní,” říká velitel hasičů Tomáš Richter.