Navzdory tomu přišlo oproti minulému období o jedno křeslo v náměšťském zastupitelstvu sdružení nezávislých kandidátů, které vedl starosta Vladimír Měrka. Ztrátu připisuje velkému počtu stran a s tím související roztříštěnosti voličské přízně.

Druhým důvodem mohly být i opravy části průtahu města, kanalizace pod ní a budování kruhového objezdu, které doprovází řada dopravních omezení. „Byl jsem připraven na to, že to lidé budou těžko překousávat a že se to negativně projeví na našem výsledku. Nakonec se to nepotvrdilo, i když jeden mandát je pryč," dodal Měrka.

Kvůli tomu přišla jeho rada složená ze tří stran o těsnou většinu v zastupitelstvu. Na jednání o budoucí koalici je však starosta připravený. „Začneme tím, že se spojíme s dosavadními partnery. Výsledek nechci předjímat," řekl Vladimír Měrka.

Drobnou oslavu si mohl už v sobotu večer dovolit starosta Moravských Budějovic Vlastimil Bařinka. Jeho sdružení získalo sedm mandátů, tedy o jeden víc než před čtyřmi lety. „Je to krásné. Ukázalo se, že lidé nejsou hloupí a přihlédli k tomu, že jsme na radnici něco dělali, ne jen seděli," pochvaloval si.

Opět osloví všechny

O budoucím složení rady prý zatím nepřemýšlel. „Stejně jako před čtyřmi roky oslovíme všechny," předeslal.

Stejnou sílu si udrželi nezávislí kandidáti, které v Hrotovicích vedla starostka Hana Škodová. Radost ji nezkazilo ani to, že ji o dva hlasy porazil jeden ze straníků. „Nemrzí mě to. Ty dva hlasy jsou možná moje dvě děti, které jsou v zahraničí a nemohly hlasovat," usmívala se.

Čtyři strany, které Hrotovice v minulém volebním období řídily, posílily o dvě zastupitelská křesla.

Současná koalice, která tvoří městskou radu v Jaroměřicích nad Rokytnou, také před voliči obstála. Vítězná ČSSD starosty Jaroslava Soukupa získala opět šest mandátů. Hnutí Za Jaroměřice sice o jedno křeslo v zastupitelstvu přišlo, KSČM, vedená místostarostou Josefem Čížem, však naopak jeden mandát získala.

V případě dohody tak může vedení města pokračovat při koaličním spojení těchto tří stran. Ty dohromady udržely v zastupitelstvu většinu, mají jedenáct z jednadvaceti křesel.

Podobná situace panuje v Jemnici. Vítězná ODS starosty Miloslava Nevěčného zvítězila, ale ztratila jednoho zastupitele. Toho však naopak získal její dosavadní partner, Mladí za rozvoj Jemnice.