První díl seriálu i další části najdete ZDE.

Teď sedíme na internetu v naší kanceláři u France Volontaires. Než se víc ponoříme do Středoafrické republiky, posílám pár informací o našem posledním týdnu školení a o celém projektu.

Na školení nám přijeli opravdoví odborníci. Na jeden den školení o programu Sahana přiletěl ze Spojených států Mark, který celý projekt Sahana založil a řídí. Vycházel ze svých zkušeností při humanitární práci v různých oblastech, kde viděl potřebu spolupráce a koordinace mezi všemi organizacemi, které na daném místě humanitární pomoc poskytují. Sahana tedy slouží ke zmapování všech humanitárních aktérů a jejich zobrazení na mapě včetně kontaktů a dalších informací.

Čtyři dny jsme se věnovali zvládnutí OpenStreetMap. Jde o vytváření online map ve stylu wiki tzn. že každý může do mapy přispět, výsledek je k dispozici všem úplně zdarma a nikdo si ho nemůže přivlastnit nebo ho zpoplatnit. OpenStreetMap funguje celosvětově, ale v rámci něj funguje skupina HOT, která se věnuje jeho využití při humanitárních krizích. Naši dva hlavní školitelé Nicolas a Severin mapovali Haiti po zemětřesení a pomáhali školit tamní dobrovolníky.

Tak jsme se dozvěděli něco více o tom, co konkrétně budeme ve Středoafrické republice dělat.

Mapovat a učit

Budeme mapovat částečně u počítače pomocí satelitních snímků (označování cest a budov podle satelitu) a taky v terénu s GPSkou a dalšími udělátky (doplňování informací o budovách a místech). Budeme spolupracovat s místními humanitárními organizacemi a mapovat to, co oni budou potřebovat.

Budeme školit místní v používání stejných nástrojů a také snad uspořádáme oblíbené mapovací party, kdy se s mapami a GPSkami vyrazí do terénu. Do vytvořených map pak budeme zanášet informace o humanitárních organizacích kde kdo působí, co tam dělá, jak se s ním spojit a podobně.

V půlce listopadu za námi dorazí Severin a trošku odborněji nás povede.

----------------------------------------------------------------

Seriál - Projekt v SAR

Již dříve jsme vám přinášeli seriál Filipa Rosenkrance z Třebíče o jeho zážitcích učitele v Keni. Tentokrát se v rámci humanitárního projektu EU vydal pomáhat do Středoafrické republiky. Tam bude půl roku mapovat terén a pomáhat budovat systém, který by měl zefektivnit humanitární pomoc při různých katastrofách zemětřesením počínaje až po nepokoje. K projektu se dostal přes Diakonii českobratrské církve evangelické, která vybírala české uchazeče. Deník vám bude přinášet pravidelně jeho osudy.

-----------------------------------------------------

FILIP ROSENKRANC