Potrvá do konce prázdnin a už teď je noční můrou řidičů. Tvoří se totiž kolony i mimo špičku. Táhnou se od borovinského kopce na Komenského náměstí ke gymnáziu, dále přes provizorní kruhový objezd u katastrálního úřadu. Ucpává se křižovatka u hlavní pošty na výjezdu z Karlova náměstí, auta se štosují v oblasti poblíž zimního stadionu.

Sokolská ulice je teď na dva týdny zavřená kvůli napojování inženýrských sítí rekonstruovaného a rovněž zavřeného úseku Bráfovy třídy, stavbu má v kompetenci stát, jemuž silnice patří.

Zdroj: Deník / Hana Jakubcová

„Sokolská měla být původně zavřená po celou dobu letošní rekonstrukce Bráfky. Ale my jako město jsme řekli, že to už by bylo příliš. Že uzavírka bude až ve chvíli, kdy to nepůjde jinak,“ uvedl třebíčský místostarosta Vladimír Malý (ČSSD).

Například na provizorním kruhovém objezdu u katastrálního úřadu ve čtvrtek dopoledne usměrňovali provoz městští strážníci. „Vypomáháme dopravní policii. Pro nás je to o to složitější, že nemáme plný stav, jsou dovolené, děláme, co můžeme,“ řekl ředitel Městské policie Třebíč Ladislav Prvák. Podle Prváka se mají městští strážníci po dobu dvou následujících týdnů objeví zřejmě i v křižovatce u pošty a možná na jiných místech. „Budeme se střídat s dopravními policisty, uděláme, co bude možné,“ řekl Prvák.

Koncert k narozeninám hraběte Questenberga.
K narozeninám hraběte Questenberga zněla hudba

Přes Třebíč směr Jaroměřice nad Rokytnou či Petrovice jezdí denně taky slečna Irena. „To si mám pořídit vrtulník, abych vůbec překonala město? Hodilo by se mi Fantomasovo auto, které mělo křídla,“ podotkla a nevěřícně sledovala dopravní situaci.

Zhoršenou situaci vnímají také cestující v městské autobusové dopravě, jejichž linky vyjíždějí Jejkovskou bránou z Karlova náměstí. „Jel jsem ve čtvrtek ráno do Kauflandu v Brněnské ulici. Velmi dlouho trvalo, než autobus z náměstí vůbec vyjel a pak se krokem ploužil až k Novodvorskému mostu,“ popsal situaci cestující Václav Ondráček.

Vítězný soutěžní panel účastníka soutěže atelier H3T architekti, s.r.o. - MgA. Vít Šimek, MgA. Štěpán Řehoř.
Jako svatozář na třech nožkách. Takový návrh kašny pro Karlovo náměstí zvítězil

V souvislosti s uzavírkou ulice Sokolská vyzývá třebíčský dopravní inspektorát Policie České republiky všechny řidiče, zejména tranzitu, kteří cestují přes Třebíč, aby využívali stanovené objízdné trasy a vyhnuli se jízdě v centru města.

„Například ve směru od Jihlavy mají na silnici I/23 v Třebíči odbočit za autobusovým nádražím, pokračovat po Komenského náměstí na ulici 9. května, Táborskou, Míčovu a Rafaelovu ven z města,“ uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Ve směru od Brna mají jet v opačném směru po stejné trase.