„Rozpočet města je přichystán tradičně,“ řekl mimo jiné v úvodu jednání zastupitelů místostarosta Jan Karas. „Vývoj na příjmové částce zatím v lednu probíhal velmi dobře,“ nastínila s odkazem na současnou hospodářskou krizi Julie Dolejší, předsedkyně finančního výboru.

Oproti loňskému roku došlo k výraznému navýšení dvou položek, a to na hokej a na městskou autobusovou dopravu. Přípěvek města Horácké Slavii činil loni 5 milionů korun, zatímco letos se vyšplhal na rekordní sumu 8,5 milionů. Ještě masivnější navýšení městských peněž vykazuje MAD, a to více než o 11 milionů. V roce 2008 vystačil provoz autobusů s 22,3 miliony, pro letošek už město muselo připravit ze své kasy 33,4 milionů korun. Důvodem pro takovéto skokový nárůst je politický požadavek na častější obnovu vozového parku. Část nových autobusů bude pohánět zemní plyn. Vyrábějí se v Třebíči.

Radnice ve svém rozpočtu počítá s využitím bankovního úvěru ve výši rovných 200 milionů korun. Je to zatím její největší úvěr v historii. „Z peněz se budou v příštích letech financovat rozvojové projekty, především ty, na které poskytne dotace Evropská unie,“ vysvětlil vedoucí oddělení rozpočtu David Vojtan. Úroky a veškeré související výdaje přijdu na 42,5 milionů korun. Město bude úvěr splácet bance ČSOB do konce roku 2020. K podobnému účelu poslouží i fond rozvoje, který radnice naplnila výnosy z prodeje bytů. Bývalé městské paneláky tak přinesly 59,2 milionů korun.

Z velkých akcí plánuje město Třebíč postavit například novou tělocvičnu pro základní školu Horka-Domky, zateplit základní školu Týnská či regenerovat část sídlištní ulice Františka Hrubína. Zastupitelé chtějí také třeba obnovit původní vstup k bazilice svatého Prokopa a opravit historický dům, který sousedí se Zadní synagogou.

Před konečným schválením rozpočtu zazněla na zastupitelstvu také kritika. Opozici se mimo jiné nelíbily příspěvky města na automobilové a motocyklové závody. „Je to zbytné,“ prohlásil Jan Uher ze Strany zelených a SNK Břehy. V době hospodářské krize a všeobecného šetření by se prý mělo zvážit jiné využití těchto peněz. Pro Horáckou rallye i závody historických motocyklů však byly městské dotace po 250 tisících nakonec odhlasovány.

Součástí rozpočtu je také grantový systém města. V jeho sedmi programech bude školám a neziskovým organizacím rozdělena suma 3,8 milionů, a to na kulturní, sportovní, zájmové a dobročinné akce.