„Přijeli známí ze Spojených států, krom Prahy chtěli vidět i region, kde žijeme my, tedy třebíčské památky v Unesco, už podle fotek je zaujal jaroměřický zámek. Rozhodli se, že budou cestovat veřejnou dopravou, aby byl pobyt autentický. První pocit studu jsem zažila ve chvíli, kdy vystoupili v Třebíči na nádraží z „pražáku“ autobusu. Odpadkový koš a okolí byly evidentně delší čas občůrané,“ popsala svou zkušenost paní Jana.

Špatný dojem

Pak Američané zamířili na záchod ve výpravní budově autobusového nádraží. „Okenní tabule jsou tak hnusně špinavé a halou se line takový puch, že prostě první dojem z Třebíče je nutně negativní,“ doplnila Jana.

Třebíčští zastupitelé roky řeší přestavbu nádraží. A řešení se jeví zatím v nedohlednu, kosmetické úpravy by nepomohly, na velký zásah do urbanismu celé městské čtvrti nejsou peníze.

Leč neodbytně se vkrádá jiná myšlenka. Což takhle zajistit pravidelný úklid, mytí oken několikrát do roka – když už je tu velký pohyb lidí a prašno? Semtam nějaká ta kytka by taky nestála moc peněz.

Autobusové nádraží má od města v pronájmu až do konce roku 2016 společnost Trado–MAD, s.r.o. „Podobně jako u jiného majetku města běžnou údržbu, úklid a běžné opravy dělá sám nájemce,“ vysvětlil mluvčí třebíčské radnice Ivan Přibík.

Ředitel Trado–MAD Milan Dygrýn byl mírně překvapený, když si vyslech připomínky ke špíně zejména ve výpravní budově třebíčského autobusového nádraží: „Prověřím to, je to jeden z mnoha objektů, které máme v nájmu. Pokud zjistím, že tam je nečisto, zjednám nápravu, díky za připomínku.“

Ředitel Dygrýn i mluvčí města Přibík se shodli v jedné věci: velkým problémem jsou alkoholici a bezdomovci, kteří na vůni a vzhledu místu nepřidávají. Městská policie tu řeší každou chvíli něco. Společnost Trado–MAD letos podle slov Milana Dygrýna v areálu třebíčského autobusového nádraží opravuje asfalt, provede revizi křovin, udělá nové vodorovné dopravní značení. V plánu je taky kontrola světelných označení a nátěr zábradlí. Město Třebíč jako majitel investovalo v posledních čtyřech letech do větších oprav na výpravní budově přes 1,2 milionu korun.