Škola je jen malý krůček od získání akreditace na druhý nový obor a plánuje stěhování do nových reprezentativnějších prostor.

Akreditační komise se na svém posledním zasedání rozhodla doporučit obor s názvem Kulturněhistorická studia Ministerstvu školství ke schválení. „Nyní čekáme na zápis ze zasedání Akreditační komise. Ale rektor Marek Matějek si to již ověřil na sekretariátu komise," informoval prorektor ZMVŠ Viktor Velek.

Definitivní potvrzení by škola mohla mít již koncem května. „Hned poté začneme s přijímacím řízením," dodal Velek.

Náplní prvních tří semestrů oboru Kulturněhistorická studia jsou předměty společného teoretického a odborného základu, ve čtvrtém až šestém semestru si studenti budou moci vybrat jeden ze dvou specializačních modulů.

První modul je vhodný spíše pro „úřednické" typy a jeho obsahem je práce s dokumenty různého charakteru a jejich správa. „V době digitalizace státní správy je to velmi aktuální problematika. Absolventi se uplatní hlavně ve veřejnoprávních i soukromoprávních institucích, v neziskových organizacích zaměřených na péči o již existující historické a kulturní dědictví a podobně," popsal Velek.

Druhý modul je zaměřen na kulturní management. „Vychází vstříc studentům se zájmem o kreativní umělecké činnosti, má blízko k organizačním aktivitám a komunikaci v komerční a neziskové sféře v oblasti kultury," vysvětlil prorektor.

Pedagogický sbor

Dříve akreditační komise vyčítala ZMVŠ i špatné personální zabezpečení oborů. Pedagogický tým nového oboru tvoří renomovaní akademici napříč generacemi.

„Mezi nimi nechybí ani ti, které bychom mohli označit i jako regionální autority. Přímo z Třebíče jsou to např. architekt Lubor Herzán, archivářka Jitka Padrnosová či historik Rudolf Fišer," informoval Velek.

Například třebíčský historik Rudolf Fišer bude v rámci nového oboru vyučovat předměty Dějiny středověké společnosti a Judaismus v Evropě. „V týmu pedagogů se opět setkám s řadou svých kolegů, s nimiž jsem v minulosti pracoval či spolupracuji. Za všechny bych rád jmenoval pány docenty Františka Čapku a Ladislava Zapletala, těším se i na profesora Dušana Uhlíře," řekl Fišer.

Nový obor podle něj do Třebíče jednoznačně patří. „Máme zde nejen památky Unesco a velké historické dědictví obecně, ale také dlouhodobě pozitivní vztah veřejnosti k historii a kultuře," vysvětlil Fišer.

ZMVŠ již nyní přijímá studenty do loni zakreditovaného bakalářského oboru Udržitelný rozvoj regionu a krajiny. „Přijímací řízení běží až do začátku dalšího akademického roku, to je do konce září," doplnil Velek.

Původně plánované stěhování do nových prostor v areálu bývalé továrny Bopo v Borovině se o něco protáhne. Místo o léto letošního roku půjde spíše o příští rok. Revitalizace objektu si vyžádá více příprav, než se zprvu předpokládalo. „Čas nás netlačí, do smlouvy se doplní jen pár drobností a pak se podepíše," uvádí členka správní rady ZMVŠ Markéta Křivanová.