Pro alternativní formu vzdělávání svého syna se rozhodla například Marta Zaoralová z Brna. Chlapec navštěvuje lesní školku v lesoparku Akátky na pomezí brněnských Židenic a Vinohrad. „Uchvátilo mě místo, kde se školka nachází. Je tam krásná příroda a zahrada. Přístup učitelů k dětem je rodinný a individuální, protože tam je méně dětí než v klasické školce. Mají čas se jim věnovat a předat jim důležité lidské hodnoty. Největší radost mám z toho, že je syn šťastný a těší se tam každý den,“ svěřuje se mladá matka.

Lesní školku v lesoparku Akátky v Brně provozují představitelé Centra environmentálního vzdělávání a výchovy Zeměklíč.
Lesní školka v brněnských Akátkách: děti se setkají s mláďaty nebo kovařinou

Zařízení v lesoparku funguje i o letních prázdninách. „Pro děti jsme připravili na každý týden příměstské tábory na různá témata. Dobrodružství v přírodním prostředí lesoparku čeká na skupinku maximálně dvanácti dětí. Stále máme volná místa, jež doplňujeme i dětmi, které k nám v běžném školním roce nechodí. Mají tak možnost seznámit se s jinou formou výuky,“ informovala Ilona Zlomková z Centra Zeměklíč, které školku provozuje.

Zázemí v jurtě

Vzrůstající zájem o vzdělávání v souladu s přírodou vnímají i zástupci Lesního klubu Oslavánek. Zázemí mají v jurtě stojící ve velké zahradě nad zalesněným údolím s potokem na okraji Náměště nad Oslavou na Třebíčsku. „Naše školka funguje šest let a každoročně se nám hlásí více a více dětí. Ve skupině jich může být maximálně patnáct. Přes prázdniny u nás pořádáme příměstské tábory, které navštěvují předškoláci, co k nám dochází celoročně, ale i z jiných školek. Nyní se zároveň koná zápis dětí na nový školní rok,“ uvedla za Oslavánek Soňa Malá.

Lesní školky v České republice.Lesní školky v České republice.Zdroj: Grafika: Asociace lesních mateřských školLesní školky se oproti běžným liší otvírací dobou. Je kratší. Důvodem je potřeba světla a vhodné teploty. „Pokud program začíná v zázemí, je v zimě nutností brzy ráno zatopit v kamnech, aby si děti mohly sundat vrchní vrstvu oblečení. Dalším důvodem kratšího provozu jsou potřeby dětí. Čas strávený doma nemá být jen navečeřet se, vyčistit zuby a spát. Malé děti potřebují pozornost svých nejbližších každý den a lesní školky tomu jdou vědomě naproti,“ vysvětlila předsedkyně Asociace lesních mateřských škol Tereza Valkounová.

Dalším rozdílem je výuka v nižším počtu dětí. „V lesních školkách je většinou šestnáct dětí ve skupině za doprovodu dvou dospělých osob, z nichž alespoň jeden musí být kvalifikovaný učitel,“ dodala předsedkyně.

Cena přes pět tisíc

Průměrná cena za docházku v lesních školkách je 5 527 korun měsíčně. Ceny se lišíCeny lesních školek v České republice.Ceny lesních školek v České republice.Zdroj: Grafika: Asociace lesních mateřských škol podle regionu. Nejvíce rodiče zaplatí v Praze, a to téměř devět tisíc korun za měsíc. „Na jižní Moravě to je 5 693 korun a na Vysočině o zhruba dvě stě korun méně,“ vyčíslila Valkounová.

Vzdělávání dětí předškolního věku v lesních školkách vítá profesorka a odbornice na výchovu a vzdělávání z Ústavu pedagogických věd Masarykovy univerzity v Brně Milada Rabušicová. „Jsem ráda, že takový trend alternativní výuky v Česku existuje. Kdyby se vzájemně inspirovaly lesní mateřské školy a ty běžné, přispělo by to k dalšímu rozvoji předškolního vzdělání,“ tvrdí profesorka.