Necelý měsíc před Štědrým dnem zažívají cukrárny nápor. Počet lidí, kteří si nechají vánoční cukroví upéct od profesionálů je velký a někde dokonce pravidelně roste.
„Rok od roku je o cukroví větší zájem. Já peču jednak pro cukrárnu, která to přeprodává dále, a peču i pro zákazníky, kteří přijdou přímo ke mně. Můžu říct, že letos poprvé přesáhneme osm set kilo upečeného cukroví," popsala zájem Šárka Petříčková, majitelka cukrářství ve Slavicích.
„Ze svých dvanáctiletých zkušeností, můžu říct, že o cukroví je stále větší zájem. Přibližně o padesát kilo pečeme každoročně více," dodala Petříčková.
Velký zájem o cukroví si pochvaluje i Renata Vonešová z Dalešického cukrářství.
„Zájem je velký, ale objednávky ještě přijímáme. Zákazníkům nabízíme namíchanou kolekci cukroví, kde je asi pětadvacet druhů," sdělila Vonešová.
Míchanou kolekci dostanou i zákazníci cukrářství v Číměři. „Máme padesát druhů cukroví a lidé to dostanou namíchané. Nevybírají si samostatné druhy," podotkla majitelka číměřského cukrářství Taťána Slabá.
Jak vzápětí dodala, objednávky na vánoční cukroví už v tomto roce ale nepřijímá. „Objednávky máme uzavřené. Na naše poměry toho musíme upéct hodně. Pokud to srovnám s minulým rokem, tak registruji stejný zájem."
Kilo cukroví za 280 až 380 korun
Nejlevněji dostanou zákazníci cukroví ze třech zmíněných cukráren ve Slavicích.
„Máme na výběr z čajového, krémového a míchaného těsta. Kilo míchaného cukroví stojí 280 korun. Lidé si mohou stále objednávat, protože mám nějakou rezervu a počítám s těmi, co chodí na poslední chvíli," uvedla Petříčková.
O deset korun dražší cukroví nabízí v Číměři. „Kilo dostanou lidé za 290 korun. Většinou to jsou ale stálí zákazníci, kteří k nám chodí několik let. Noví zákazníci si pro vánoční cukroví příliš nechodí," dodala Slabá z číměřského cukrářství.
Za 380 korun pak nabízí své výrobky cukrářství v Dalešicích.
Možnost vybrat si konkrétní druhy cukroví nabízí svým zákazníkům cukrářství ve Slavicích.
„Pečeme třicet až pětatřicet druhů cukroví. Najde se několik zákazníků, kteří chtějí třeba jenom krémové. Ty klasické druhy si udělají doma s dětmi. Ale vyloženě, že by si vybrali třeba pět konkrétních druhů, tak to určitě ne," uzavřela Petříčková.
S pečením vánočního cukroví začínají cukráři s příchodem listopadu. „První objednávky od zákazníků už mám začátkem října, péct ale začínáme později," potvrdila Taťána Slabá z Číměře.