Během necelého týdne se přihlásilo přes 120 zájemců, to je dvojnásobný možný počet, než může elektrárna přijmout. Noční exkurze do dukovanské jaderné elektrárny jsou naplánovány na 6. a 20. září. Začínají v 21.00 potrvají do jedné hodiny v noci.


Výzvu o plánovaných nočních prohlídkách ČEZ zveřejnil minulý týden. Vyslyšena byla překvapivě rychle.


„Nečekali jsme takový ohlas. Nyní budeme zvažovat, zda v letošním roce nabídneme veřejnosti další termíny s touto atraktivní prohlídkou jaderné elektrárny,“ oznámil mluvčí elektrárny Petr Spilka.


Případné nové termíny exkurzí slíbil mluvčí včas oznámit.


„Budeme muset jednat i s našimi skřítky - enery, zda akceptují více nočních návštěv. Věříme, že najdeme společnou řeč a skřítkové přivítají na noční ještě mnoho návštěvníků,“ zažertoval Spilka.


Noční exkurze se mohou zúčastnit pouze osoby starší patnácti let, při vstupu do areálu elektrárny musí prokázat svoji totožnost. Počet účastníků je omezen. Účastníci exkurze nesmí být pod vlivem alkoholu ani omamných látek. Program exkurze je pevně stanoven pro všechny zúčastněné. Prohlédnou si informační centrum, výcvikové pracoviště operátorů, strojovnu s turbosoustrojím a sklad použitého jaderného paliva.


Zájemci o exkurze se mají hlásit na e-mailové adrese infocentrum.edu@cez.cz. „Všichni zájemci od nás obdrží mailem odpověď a ti rychlejší navíc potvrzení jejich požadavku s informací k organizaci exkurze,“ řekl Spilka.