Zvláště bohatý je pak úsek směrem k sousoší sv. Cyrila a Metoděje. „ Mezi všemi nálezy zaujmou předměty sloužící ke hrám na volném prostranství, jako jsou například kuželkové koule, kamenné či keramické disky nebo dřevěná káča. Objevili jsme také další mince, šperky, koňské podkovy, či lžíce, misky nebo nože. Našli jsme také dýku,“ vyjmenoval vedoucí archeologického výzkumu Aleš Hoch.

Mezi drobnými předměty se objevila i jedna rarita. „Kousek od sousoší, kde se nedávno odstranily kostky se objevily dva obrovské kameny a mezi nimi byl kus dřeva, šlo o jakýsi špalek,“ popsal starosta města Pavel Pacal. Právě využití tohoto místa je zajímavé. „Masivní kamenná konstrukce se dosud nepodařila jednoznačně interpretovat, zdá se však, že by mohlo jít například o dobový pranýř, který by mohl pocházet ze čtrnáctého století,“ nastínil Aleš Hoch.

Pohled na kostel  sv. Anny a kostel Narození Panny Marie směrem od hřbitova
V Přibyslavicích investovali do školy a školky, dominantou obce je poutní kostel

Místo sloužilo v historii zejména k trestání žen. „Lidé, většinou ženy, které v dějinách nějakým způsobem zlobily, nebo vytvářely činnosti, které neměly, tak tam byly pranýřovány. Sice nejsme ve středověku, ale myslím, že i v dnešní době by měl využití, když vidím chování a jednání některých lidí,“ žertoval Pavel Pacal.

Všechny exponáty brzy uvidí i veřejnost. „Jakmile budeme mít obrazovou dokumentaci, umístíme ji do průchodu na Karlově náměstí, tak aby si ji obyvatelé mohli prohlédnout. Do budoucna počítáme i s velkou výstavou všech nálezů,“ dodal Pacal.