Teď se sice ještě v areálu vedle říčky Želetavky prohánějí stavební stroje, ale brzy bude všechno zelené a úhledné. „Protože by nestihly narůst kvalitní trávníky, necháme rovnou dovézt travní koberce, takže návštěvníci nebudou chodit v blátě,“ vysvětlil jemnický starosta Miloň Slabý.

Biotop vznikl v místě původního koupaliště, pozitivem areálu je okolní příroda. Plovárna je stavěná na kapacitu 400 návštěvníků. Vodní plocha vznikla využitím bývalého bazénu, který je krytý speciální fólií. Délka kopíruje původní bazén, tedy 50 metrů. Největší hloubka je 1,9 metru, šířka se zvětšila, teď je okolo 30 metrů, vznikl pozvolnější dlážděný vstup s úpravou pro neplavce a malé děti. Nechybějí vodní hřiby a menší skluzavka. Nejviditelnější novinkou je velký tobogán. Lidé se budou koupat ve vodě, která bude zcela bez chlóru.

Ilustrační fotografie.
Koupaliště jsou připravená

Vedle koupací části vznikl úplně nový přízemní objekt. Nahradil původní menší. Nová budova má bufet, sprchy, šatny, toalety, zázemí pro personál. Dokola ještě přibude pergola, u bufetu posezení. Před objektem bude malé volejbalové hřiště. „V bufetu bude základní rychlé občerstvení se zmrzlinou, nepůjde o vývařovnu, ale v nabídce nebude chybět párek v rohlíku a možná langoš,“ vyjmenoval starosta.

Obměna vody za den a půl

Bokem je technická část, právě toto centrum dává koupališti parametry biotopu. Voda se čerpadlem pomalu nasává z hlavního bazénu, pod zemí jde sem, do technické části do horní mechanické filtrace. Z ní pak steče do laguny, kde jsou rostliny a biologické prostředí, které zabraňuje rozvoji sinic a biologických nečistot. Voda pokračuje do další filtrace s plátny, která zachytí především poslední mechanické nečistoty. Samospádem pak zamíří zpět do velkého bazénu. Jeho objem se takto obmění za den a půl.

Na každém koupališti platí, že se má návštěvník před vstupem do vody osprchovat. To se bude vyžadovat i zde. „Především proto, že člověk má na sobě chemii z různých přípravků a toto je bezchemické koupaliště,“ připomenul starosta.

Učitelé a žáci třebíčské umělecké školy pozvali děti z mateřských škol a názorně jim předvedli všechny čtyři obory, které se v ZUŠ vyučují.
Žáci a učitelé uměleckých škol ukazují dětem, co umí

Dřív se voda brala z vodovodního řádu. Nyní bude k zásobování koupaliště sloužit vrt, Voda z něj je pitná. Má vydatnost 25 kubíků.

Jedním z dělníků, kteří v areálu stavějí, je Jakub Valihrach ze Znojma. „U nás ve Znojmě máme velké koupaliště, ale je chlorované a bývá přecpané. Tady se mi líbí prostředí a hlavně mě zaujala voda, jaká bude v bazénu. To jsem ještě nikde takhle nezažil. Na stopro se sem s rodinou přijedeme koupat,“ je rozhodnutý.

Cyklostezka do Raabsu vede okolo

Celodenní vstupné pro dospělého bude 60 korun, pro dítě 30 korun, rodinný vstup pro dva dospělé a dvě děti bude 150 korun. Důchodci a držitelé karet ZTP dostanou slevu.

Nový koupací biotop Jemnici vyjde na 28 milionů korun. Město si vzalo úvěr, který má výhodné podmínky. Bude ho splácet deset let. Inspiraci při plánování koupacího biotopu Jemničtí čerpali v Třešti.

Ilustrační foto.
V Jaroměřicích promýšlejí architektonickou soutěž na multifunkční halu

Kolem koupaliště v Jemnici vede cyklostezka Jihlava – Třebíč – Raabs. Poblíž je mostek, který je v současnosti v rekonstrukci, nedá se po něm přejet přes řeku. Ale do konce června bude opravený. Koupaliště se tak může stát vítanou letní zastávkou při cyklovýletu. Však do Raabsu je to na kole 21, do Slavonic 18 a do Dačic 15 kilometrů.