Stálici každoročního setkání v Třebíči je dětský pěvecký sbor Slunko. Změnilo se jen místo. Od druhého ročníku se Česko zpívá koledy v Třebíči koná v Zámostí před Zadní synagogou. Lidé si místo oblíbili. Na útulném malém náměstí k sobě mají tak nějak blíž. A nezdráhají se připojit ke společnému zpěvu. „Je to tam takové vánočnější, mám z toho veskrze pozitivní dojem. Děti z publika si často přijdou zazpívat s námi na pódium,“ říká sbormistryně Slunka Helena Nosková.

Letos spolu s nejmenšími Sluníčky přivede i několik odrostlejších zpěváků a také kytaristu Michala Nováčka. Vedle pětice koled, které si hlasováním vybrali čtenáři Deníku, tak budou moci zaznít i známé a oblíbené písně, jako například V jeslích dítě spinká.

Chladného večerního počasí se příchozí obávat nemusí, na místě bude dostatek nápojů pro zahřátí. Občerstvení na akci každoročně zajišťuje spolek Vrátka, který dává práci zdravotně znevýhodněným lidem. Kavárna Vrátka ve svém stánku nabídne punč, svařák a medovinu. „Kdu bude mít zájem, může si koupit i balíčky s židovským cukrovím,“ hlásí Vladimíra Valová z Vrátek.

Koledy s Deníkem ve stejný čas, ve středu 11. prosince v 18 hodin, zazní na mnoha místech po celé zemi. Připojit se můžete i vy. Stačí vyplnit formulář na webových stránkách www.ceskozpivakoledy.cz, a pak se už jen společně sejít a zazpívat si.

Pět koled a oblíbená vánoční píseň zazní také v Českém rozhlase Vysočina. „Do našeho středečního programu od 18 hodin zařadíme koledy, které se budou zpívat na desítkách míst na Vysočině. V České rozhlase Vysočina zazní od 18 hodin,“ uvedla Hana Marhanová z jihlavské centra ČRo Vysočina. Ti, kdo se nedostanou na místa společného zpívání, mají možnost se k nám přidat u rozhlasového přijímače.