Teplotu a také vlhkost vzduchu pravidelně sledují na 14 stanovištích na chodbách, v učebnách, školní jídelně a tělocvičně. Aktuální hodnoty děti odečítají z malých měřicích krabiček, čísla zapisují a porovnávají je s venkovní teplotou a vlhkostí vzduchu.

Proč to všechno? Škola uvažuje o opravě a zateplení celého skeletu. Budova je stará, okna nevyhovující. Naměřené teploty před a po opravě ukáží, kolik se zateplením podařilo ušetřit. „Žáci budou mít k dispozici velmi cenné srovnávací údaje,“ vysvětlil ředitel školy Karel Dolák.

Projekt baví i žáky samotné. Není totiž náhodný. Škola má vlastní moderní meteorologickou stanici, údaje z ní přebírá i Český hydrometeorologický ústav. Inspirací byl i nedávný úspěch žáků a pedagogů v ekologické soutěži Energy Globe Award ČR, kde se ve své kategorii umístili mezi prvními třemi.

Třebíčská škola zabodovala s projektem o hydrologii a měření ozónu. Žáci v rámci projektu zkoumali na šedesátikilome­trovém úseku řeky Jihlavy kvalitu vody a koncentraci přízemního ozónu v ovzduší.

Slavnostního vyhlášení na brněnském výstavišti se zúčastnili hvězdy populární hudby, bývalá indická ministryně životního prostředí Maneka Gándhí i premiér Mirek Topolánek. „Byla to pro nás obrovská pocta,“ podotkl ředitel Dolák.

A Třebíčští už dnes přemýšlejí, s čím půjdou do nového ročníku soutěže. Motivaci mají velkou. První v soutěži bere vše, na vítěze čeká několik desítek tisíc korun.