Během posledního týdne navíc začalo v místě havárie do památky zatékat a dokonce tam hrozí i zřícení stropu, posledního na tomto nádvoří. Přes tyto komplikace však Brtničtí doufají, že s úklidem po havárii a opravou spadlé střechy se začne už příští týden. „Původně bylo na opravu střechy potřeba sedm set tisíc korun. Památkáři ale požadují kvůli autentičnosti vyhotovit repliku původního krovu, která celou akci prodraží o tři sta tisíc korun. Vše už je připravené a pokud to půjde dobře, začneme příští týden,” přiblížil brtnický starosta Stanislav Jirků s tím, že chce získat všechny potřebné peníze. Do zimy v místě havárie musí řemeslníci stihnout opravit podezdívku a postavit repliku původního krovu.

„Krytinu už zřejmě položit do zimy kvůli navýšení rozpočtu nestihneme, nebudou na ni peníze. Krov se tak bude muset na zimu provizorně zakrýt plachtou,” doplnil Jirků.

V Brtnici však mají i malý důvod k radosti. Na opravu zřícené střechy městu přispěje třemi sty tisíci korunami Kraj Vysočina a dvě stě padesát tisíc korun poskytne z dotačního programu Ministerstvo kultury. „Dotace tři sta tisíc korun od Kraje Vysočina bude poskytnuta zpětně, po dokončení opravy. Postupovali jsme stejně jako u jiných kulturních památek v kraji, které v minulosti potkala nepředvídatelná havárie,“ okomentoval včerejší rozhodnutí krajské rady náměstek hejtmana Vladimír Novotný.

Jak to nyní na zámku vypadá, popsal kastelán Tomáš Hartman. „Čekali jsme na archeology, kteří měli místo havárie prozkoumat. Ale nedorazili. Přesto se může díky rozhodnutí jihlavského magistrátu začít s odklízením sutě a dalšího materiálu a s opravou střechy. V místě havárie nyní zatéká a hrozí tam také pád stropu, posledního na prvním nádvoří zámku, nasáklého vodu. Sousední strop se zřítil před několika lety a stropy ve východním křídle tohoto nádvoří spadly už v sedmdesátých letech,” uvedl Hartman.

Střešní konstrukce u vstupní brány na prvním nádvoří zámku se zřítila 22. září kvůli napadení dřeva hnilobou a dřevomorkou. Devastaci významné brtnické památky už roky podporuje také vleklý soudní spor, kvůli kterému nemá zámek jasného vlastníka. O brtnickou dominantu se stále soudí stavební bytové družstvo Svébyt v likvidaci s Nadací Svébyt. „O vlastníkovi zámku se podle mých informací bude u soudu opět rozhodovat v lednu,” doplnil Jirků.

Zámek v Brtnici, přezdívaný také jako moravské Hradčany, patří mezi nejvýznamnější kulturní památky v Kraji Vysočina. Původní sídlo rodu Valdštejnů představuje rozsáhlý objekt.

ZUZANA MUSILOVÁ