„Podívejte se, není tady vůbec žádná voda. V potoce neteče nic,“ říká místní Petr Oberreiter. Hned pod hrází Jinšova leží o něco větší rybník Vidlák. Ten byl naopak prázdný donedávna, teď je odhadem ze dvou třetin plný. Naplnila jej voda z Jinšova.

Majitel obou rybníků Bohumil Vetchý má pro to jednoznačné vysvětlení. „Potřebovali jsme Jinšov slovit, proto je vypuštěný. Na Vidláku jsme opravovali vypouštěcí zařízení, proto byl vypuštěný předtím,“ popsal.

Zároveň zdůraznil, že oba rybníky jsou určené k intenzivnímu chovu ryb, ne k rekreaci. „Nikomu koupání nezakazuji, ale ani nepovoluji. Kdokoli se tam vykoupe, je to na jeho riziko,“ podotkl.

Mezí místními se šíří dohady, že vodu ve Vidláku si objednala zahraniční klientela kempu, který na břehu rybníka Vidlák provozuje Holanďan Jur Vinke. Podle majitele rybníků je to nesmysl.

Z Boroviny na výlet vyveze lidi elektrokolo a elektroskútr
OBRAZEM: Z Boroviny na výlet vyveze lidi elektrokolo a elektroskútr

„S majitelem kempu nemáme nic společného. Nebereme na něj ohled,“ odpověděl Bohumil Vetchý. Obdobně se vyjádřila i žena provozovatele kempu Lilian Vinke.

Místní lidé teď ke koupání využívají nevelké místo na protilehlém břehu, kde nestojí chaty. V parném odpoledni na počátku týdne si tam vodní zábavy užívala skupina dětí, další lidé k místu mířili. Úplně nadšení ale nebyli. „Je to špatně přístupné. Není kde se koupat. A nikdo se o to nezajímá,“ poznamenala jedna z místních žen.

Starostka Opatova Lenka Štočková řekla, že o vypuštěném rybníku ví. „Rybník je soukromý. Já s tím bohužel nic nenadělám,“ odvětila.

Koupaliště Polanka. Ilustrační foto
Letní teploty otevřou všechna koupaliště v červnu