Místo činu – hasičská zbrojnice. Kotlíky a navěšené půlky ještě včera živých pašíků venku, stoly s hromadami všech možných kastrolů a propriet uvnitř vedle hasičské karosy, stříkačky a stojanu s hadicemi. Všude skrumáž dospělých i dětí, s každou hodinou jich přibývá. V kuchyňce ženy – hasičky vaří, smaží, pečou fašírku, chystají svařák různých barev a co je hlavní – mají dobrou náladu. „Kdo to vymyslel udělat obecní zabíjačku? No přece my, hasičky. V hospodě, jako všechno na vesnici,“ smějí se Lucie Bednářová, Dana Šoukalová a Jana Nožičková – rudíkovská starostka. Všechny tři jsou aktivními členkami SDH Rudíkov.

A už se chystá další tác hrnků s horkým čajem, sem tam s rumem, k mání je i rum bez čaje nebo nějaká ta ukázečka ze zahrádky. Pro zahřátí a náladu ještě lepší. A jak to má na správné zabíjačce být, najde se krom ovárku, mozečku a výborného vařeného masa k zakousnutí vdolek či bábovka.

Pašíci měli 170 kilo

„Pašíci byli dva, jeden z Budišova, druhý z Telečkova. Oba měli tak těch 170 kilo, takže masa i sádla je dost,“ pochvaluje si řezník a místní hasič Stanislav Mastný. Kolem poledního se začínají dělat jitrničky, kdo přizná, že to umí, toho zapřáhnou. Jen co si tradiční pochoutka poplave půl hodiny ve vařící vodě, může se začít prodávat. Těch, co natahují nosy za vůní, už je celý houf. „Přijdou lidi ze vsi, pochutnají si a večer máme tady nahoře na hasičce žranici a posezení s harmonikou. Přijede harmonikář Rosťa Nestrašil z Oslavičky. Už se na to těšíme,“ usmívá se při představě starosta místních hasičů František Kotačka.

Hromady krásného libového masa poputují naložit do škopku. Až je za pár týdnů vyudí, budou mít Rudíkovští další důvod sejít se u jednoho stolu.