K pochybení došlo u vykazování při odvodu sociálního a zdravotního pojištění za nezaměstnané obyvatele obce na veřejně prospěšných pracích (VPP) a při následném zasílání výkazů na úřad práce.

„Bohužel došlo z naší strany k pochybení," připustil starosta Březníku Ladislav Malach. „Veškeré obdržené peníze jsme vyplatili na účel, na který byly poskytnuty. Došlo jen ke zbytečné administrativní chybě, která vznikla v letech 2008, 2009 a 2011. Dopustila se jí bývalá účetní. Účel dotace jsme však splnili, akorát jsme nedodrželi postup a opožděně jsme v několika případech poukázali odvody. Rád bych zdůraznil, že už dlouhá léta vytváříme pracovní pozice pro dva až čtyři nezaměstnané z naší obce. Mám za to, že nastavení smluvních podmínek ze strany úřadu práce je v některých bodech vůči obcím velice tvrdé," dodal starosta Březníku Ladislav Malach.

„Je to docela komplikované a složité. Záleží na druhu chyby a kdo na ni přišel, zároveň hraje důležitou roli, kdo na pracovní místo poskytl peníze, zda stát či Evropská unie. Obecně platí, že zaměstnavatel VPP, v tomto případě obec, vyplatí těmto lidem mzdu, zaplatí odvody na zdravotním a sociálním a my jim peníze na účet připíšeme zpětně," řekl mluvčí úřadů práce na Vysočině Miloš Zauf.

Nezaměstnaných lidí, kterým se obce programem VPP snaží pomoci v ne zrovna záviděníhodné životní situaci, je na Třebíčsku celá řada. Jejich služby využívají především od jara do podzimu a vesměs při pomocných pracích a na úklid veřejných prostranství.

„Lidé na VPP jsou pro mne coby účetní, stejní jako každý jiný zaměstnanec. V jejich evidenci není žádný rozdíl. Ze své praxe mohu říct, že stačí potřebná data vložit do počítače a zpracovat je. Sledování termínů a jejich změn je samozřejmou součástí a odpovědností mzdové účetní," řekla svůj názor mzdová účetní Božena Voborná.

Pokuta za opožděné poslání výkazů a několikadenní opoždění odvodů je poměrně tvrdým řešením, zvláště pro menší obec s omezeným rozpočtem. „Máme v plánu se proti rozhodnutí jihlavského finančního úřadu odvolat." uzavřel starosta Malach.