Oproti střetu zájmů se radnice ostře ohradila, ale přece jenom se neubráníte tomu, že přidělení dvou významných zakázek firmě radního zkrátka vypadá podezřele. Jak se proti tomu bránit?

Samozřejmě nám celá situace není lhostejná, ale myslím, že je důležité, aby občané věděli, jak vlastně výběrové řízení vypadá. Lidé si myslí, že firmy podají nabídku a rada se v nich potom přehrabuje a vybere si koho chce. To tak ale není. Rada dle zákona stanoví výběrovou komisi, která na základě předem jasně daných kritérií stanoví pořadí firem, a to dá potom na vědomí radě, která ho pouze schvaluje. Členem výběrových komisí jsou zástupci jak koalice, tak opozice a co se DDM týče, hlasovali všichni pro stanovený postup.

Dá se výběrové řízení nějak ovlivnit?

Objem výběrových řízení na všechny aktuální investiční akce se díky tomu, že jsme získali hodně dotací, sečetl, a všechna řízení tak probíhají v režimu nadlimitní zakázky. To znamená v tom nejpřísnějším možném režimu. Kvůli tomu se navíc musí dát všechna výběrová řízení ke kontrole na Regionální operační program, kde se ujistí, zda všechno proběhlo tak, jak má, a teprve potom nám dovolí podepsat smlouvu. Všechna výběrová řízení proběhla přesně podle zákona, troufám si dát ruku do ohně, že v tom není žádná chybička. My jsme navíc tušili, že všechny tyto veřejné zakázky budou ostře sledované, takže hlavní administraci nám prováděla specializovaná firma z Brna. To znamená, že i rozhlednu i DDM zpracovávala nezávislá firma. Druhá věc však je, zda je morální či etické, aby se firma, jejíž zástupci sedí v radě a zastupitelstvu, do výběrového řízení vůbec hlásila, ale to my na radnici ovlivnit nemůžeme.

Takže kategoricky vylučujete, že by šlo kohokoliv z výběrového řízení vyřadit?

To nejde. Jestliže se přihlásí firma třeba z Holandska, tak musí mít stejné podmínky jako firma z Třebíče, Brna nebo Košic. My dokonce, byť se o to v rámci zákona snažíme maximálně, ani nemůžeme rozlišovat firmu místní a firmu odjinud, byť bychom byli rádi, a vesměs se to daří, aby většina práce zůstávala místním firmám. Z mého pohledu je ale důležitá jiná věc.

Povídejte.

Jde o firmu Archatt, která výběrové řízení na stavbu DDM vyhrála a pak odstoupila. Kdyby to neudělala, tak se o DDM nikdo nebaví. Já chápu, že Kapucín je mediální téma, ale Archatt prošel stejným výběrovým řízením, stejnými principy a stejným procesem schvalování, a k tomu neměl nikdo nejmenší připomínky. Najednou to Archatt, lidově řečeno zabalil, a je problém.

Opozice vytýká, že se v průběhu výběrového řízení sedmkrát změnila pravidla. Je to tak?

Není. V momentě, kdy si firma vyzvedne projektovou dokumentaci a vznese dotaz, my máme povinnost odpovědět nejen jí, ale všem ostatním. To není změna pravidel, ale doladění požadavků. Při každé zakázce je vždy ze strany firem spousta dotazů, a odpovědi jsou zveřejňovány všem.

Otázky vzbuzuje i to, že pět firem bylo z výběrového řízení na stavbu DDM vyřazeno pro porušení pravidel. Co dané firmy porušily?

Průběh výběrových řízení probíhá ve dvou rovinách. První je, že se tzv. otevřou obálky, v našem případě elektronicky, a komisí se kontrolují formální náležitosti definované zákonem a zadavatelem. Když není naceněna jedna položka v rozpočtu, už to je ze zákona důvod pro vyřazení. Stejně tak, pokud firmy například nevloží do dokumentace celou podepsanou smlouvu. V prvním kole se vůbec nezaobírá cenou. Na základě kontroly bylo zjištěno, že některé firmy zkrátka měly nedostatky a na základě návrhu nezávislé společnosti, která to administrovala, byly vyřazeny.

Nejde firmy vyzvat, aby chybějící údaje jednoduše doplnily?

Ze zákona jsou dva druhy provinění. První je takový, který se nedá napravit, to byl případ firem u DDM. Druhý je ten, kdy se firma vyzve k doplnění. Já přitom nepamatuji řízení, kdy by některá firma měla vše v pořádku, zákon je bohužel nesmyslně nastavený.

Zdrží komplikace samotnou stavbu?

Nezdrží. Od doby vyhlášení výsledku plyne patnáctidenní lhůta, ve které firmy mohou podávat námitky, během té doby se nesmí podepsat smlouva. Právě v té lhůtě firma Archatt odstoupila, takže zdržení nenastalo.

TADEÁŠ MAHEL