„Představa je taková, že se zakoupí 16 koloběžek, které budou mít stanoviště, tedy dobíjecí stanice, na čtyřech místech v Třebíči. Jsou to poměrně masivní stroje s širokými pneumatikami, dá se na tom dobře jezdit, osobně jsem je viděl v Praze, kde se jimi snaží nahradit problematické segwaye, jež zakázali,“ vysvětlil starosta Třebíče Pavel Janata (KDU-ČSL).

Dobíjecí stanice jsou naplánované u turistických infocenter na zámku, u Zadní synagogy v židovské čtvrti, na Karlově náměstí a dále u Alternátoru v Borovině.

Elektrokoloběžky podle starosty patří na silnici, kde jejich uživatelé musejí dodržovat pravidla silničního provozu stejně jako cyklisté. Po chodníku jezdit nesmějí.

Koloběžky se budou kupovat pouze v případě, že vyjde dotace. Celkové výdaje jsou vyčísleny na 550 tisíc korun, dotace má pokrýt polovinu sumy.

Zasněžené třebíčské památky ve středu 17. ledna 2018.
Zasněžené třebíčské památky. Podívejte se

Už teď radnice využívá čtyři elektrokola a jeden elektromobil.

„Zkušenosti s provozem elektromobilu zatím nejsou, protože jsme ho obdrželi mezi svátky a teprve jej uvádíme do provozu. Zaměstnance je nutné proškolit,“ zmínil starosta Janata. Vůz na elektrický pohon by měl sloužit jako každé jiné referentské vozidlo městského úřadu, tedy zejména k jízdám po městě a do blízkého okolí. Je otázkou, co praxe ukáže, tedy jak daleko umí vůz dojet na jedno nabití. Zda třeba zvládne i cesty do Jihlavy.

Co se týče dopravy na elektrokole, tu si oblíbil i starosta. „Někdy na něm jezdím na pracovní schůzky,“ prozradil.

Druhé kolo studentských prezidentských voleb na chotěbořském gymnáziu.
OBRAZEM: Drahoš drtivě porazil Zemana