Zatím takto bude od prosince možné dojet veřejnou dopravou - vlaky a autobusy - pouze na území Kraje Vysočina. Půjde o jednorázové přestupní papírové jízdenky. Jízdy do jiných krajů přijdou na řadu v dalších krocích.

„V rámci cest například do Brna bude situace záviset na tom, zda Jihomoravský kraj pro mezikrajské cesty umožní využívat tarif dopravce. Dané rozhodnutí Jihomoravského kraje ještě nepadlo. Současně s ostatními kraji je v první fázi řešena mezikrajská doprava takzvaným přesahem tarifů. To znamená, že tarif VDV platí v opodstatněném případě i na části území sousedního kraje,“ vysvětlil Pavel Bartoš z krajského odboru dopravy Kraje Vysočina. 

Ilustrační foto.
Nový jízdní řád úplně změní návyky cestujících vlakem

Ve druhé etapě, až se uskuteční všechna potřebná výběrová řízení na dodavatele systému, bude možné cestující odbavit elektronicky. To znamená v e-shopu, prostřednictvím bankovní karty, předplatného. Od té doby taky začne fungovat propojení s okolními kraji, které už integrovaný dopravní systém zavedly. Pak bude možné dojet z malé vsi na Vysočině na jednu jízdenku třeba do Brna.