Osud zchátralého objektu z 18. století s klenbami mají nyní v rukách třebíčští zastupitelé. Uvažují o jeho přeměně na dětské minizoo. Času na přípravy je málo.


Městu se naskýtá poslední příležitost předložit nějaký velký projekt v rámci Regionálního operačního programu Jihovýchod, v oblasti podpory cestovního ruchu, kam by zamýšlená rekonstrukce kravína zapadla. Investice do zoo by se vyšplhala na 85 milionů korun, z nichž až 92 procent by mohla činit dotace Evropské unie.


Zřejmě jde o jediný smysluplný projekt


Do zmíněného Regionálního operačního programu mohou předkládat své projekty pouze konkrétní vyjmenovaná území či města.


„Těch měst a území jsou dvě nebo tři na Vysočině. Nevím, co s tím, protože nám takto může uniknout poslední příležitost předložit tam nějaký smysluplný projekt. A také si nemyslím, že v seznamu je nějaký projekt, který by byl natolik připraven, a tak zapadl do té výzvy, že bychom ho mohli teď předložit,“ apelovala Marie Černá na zastupitele po té, co se při zasedání probrali výčtem nerealizovaných projektů.


„Je to teď v našich rukou, jestli pustíme dál alespoň přípravu projektu a další zastupitelstvo se definitivně rozhodne, jestli projekt předloží nebo ne.“ Podle ní by při odložení příprav projektu zvířetníku o dva měsíce už bylo pozdě.


Předložený materiál k vybudování dětské minizoo označuje valná většina zastupitelů, přinejmenším za nedokonalý a vytýkají mu řadu nezodpovězených podstatných údajů. „Kdo má být provozovatelem té zoo? To přece musíme v této fázi vědět,“ tázal se Pavel Heřman. Podle informací vedoucího oddělení rozvoje města Bedřicha Mozora město jedná se střední zemědělskou školou, která má zájem podílet se na provozování areálu, počítá se i se vznikem pracovních míst.


Zastupitelé rozhodli, že radnice musí na projektu začít usilovně pracovat. „Vybíráme zhotovitele na dokumentaci pro stavební povolení. Chystáme podklady i k žádosti a například seznam složení zvířetníku,“ informoval Mozor.


Materiál budou mít zastupitelé na stole do konce ledna, pokud nepřijdou s jiným nápadem využití areálu.