K mání by měl být pětipodlažní objekt pojišťovny v Třebíči za předpokládanou tržní cenu okolo 25 milionů korun. Nejdražším objektem, který chce pojišťovna prodat, je budova pobočky ve Vsetíně, ta má tržní cenu odhadnutou na 68 milionů korun. Seznam nemovitostí k prodeji není údajně zatím konečný.

Je reálné najít kupce třebíčské budovy VZP? Realitní makléř David Chaloupka z realitní kanceláře RE/MAX. Deníku řekl: „Jsem přesvědčen, že zájem o tento objekt bude. I přestože je cena vysoká, jistě si tato nemovitost svého kupce najde. Vidím tam široké možnosti komerčního využití. Určitě ale bude o ceně třeba jednat."

VZP propouštěla a centralizovala

K chystanému prodeji třebíčské budovy mluvčí VZP Jiří Rod poznamenal: „Prodej bude realizován vzhledem k nevyužitelnosti asi dvou třetin budovy, je nehospodárné dále takovou budovu provozovat."

Faktem je, že počet úředníků ve VZP za poslední léta výrazně klesal. Potvrdila to i slova Jiřího Roda: „Pobočka v Třebíči měla ještě před dvěma lety kolem 35 zaměstnanců. V průběhu dvou let byla v rámci reorganizace a centralizace činností na krajskou a později regionální úroveň převedena asi třetina zaměstnanců do Jihlavy. Z důvodu nadbytečnosti bylo během dvou let propuštěno z výše uvedeného počtu zhruba dvacet procent zaměstnanců, z toho jich polovina odešla do starobního důchodu."

Podle Jiřího Roda má Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky v současnosti jen na Třebíčsku kolem 85 tisíc klientů, což je, jak zmínil, 75 % ze všech pojištěnců. Prodej sídla třebíčské pobočky VZP se klientů nijak nedotkne.

„Pobočka určitě z Třebíče nezmizí, hledají se vhodné menší prostory v centru města kvůli dobré dostupnosti pro naše klienty," reagoval mluvčí na dotaz, zda se pobočka z Třebíče odstěhuje úplně, či nikoliv.

Jak se na prodej sídla pobočky pojišťovny v Třebíči dívají místní? „Myslím si, že tu budovu mohli prodat už dávno. A ne až teď, kdy je tady v Třebíči všude velkých nevyužitých prostor spousta a za nižší cenu. Mohli nemálo ušetřit a jejich pojištěnce by takové viditelné úspory jistě také potěšily," dumala nad situací Jiřina Dvořáková z Třebíče.

V třebíčské budově VZP v ulici Na Potoce se pořád úřaduje, pojišťovna nyní bude hledat menší prostory v centru, kam by personál mohla přestěhovat. Od 1. listopadu zatím změní VZP úřední hodiny, nikoliv adresu. Ve všední dny bude mít otevřeno denně od 8. hodiny, v pondělí a středu do 17. hodiny, ostatní dny do 15. hodiny.