Diskuze kolem toho však trvala asi hodinu a čtvrt. Vyvstaly některé nejasnosti, na které upozornila opozice.


Poplatky nebudou muset být placeny v krajských zařízeních – nikoli třeba na poliklinikách nebo v soukromých lékárnách. Politici z ODS a KDU-ČSL se například sociálních demokratů ve vedení kraje Vysočina ptali, jak bude řešeno odpuštění poplatků u lékařů, kteří ordinují někdy v nemocnicích a někdy na poliklinikách.


Na tuto otázku během zastupitelstva jasnou odpověď nedostali.


Politici v opozici se ptali třeba také na to, jak se bude postupovat v případech, kdy přijde někdo do lékárny s recepty pro pět různých osob.
„O těchto záležitostech víme. Jde o technikálie,“ poznamenal náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).


V případě zmíněných pěti receptů pro jiné léčené osoby, bude odpuštění poplatku v lékárně komplikovat nutnost mít s sebou plnou moc - jakési zmocnění k převzetí daru.


„Je schválený zákon o regulačních poplatcích ve zdravotnictví. Nepamatuji si, že by se některá strana snažila zákon obcházet. Je to navádění občanů, jak se poplatky dají obejít,“ prohlásil Miloslav Popelka z Přešovic na Třebíčsku, zastupitel za ODS. „I pokuty od policie by se pak daly vracet formou darů. Bylo by solidní, aby rada kraje zákony ctila. A nepodporovala nekalé podnikání. Jak k tomu přijde lékárna a lékař, který nesedí v krajské nemocnici,“ doplnil Popelka.


Hejtman Jiří Běhounek (ČSSD) nesouhlasil. „Chceme, aby se o poplatcích diskutovalo,“ řekl. „Jsou lidé, kteří berou šest osm léků. Ti se pak snadno dostanou na úhradu 800 až 1000 korun. I o tom chceme vést diskuzi,“ dodal hejtman, sám lékař.


Ke zrušení platby poplatků v krajských nemocnicích přistupuje kraj podle hejtmana zejména proto, že není možná dohoda o rušení třicetikorunových a dalších plateb na celorepublikové úrovni. Zatímco v krajích vládne ČSSD, ve vládě České republiky jsou zástupci ODS, lidovců a Strany zelených. „Bojím se toho, že od 1. února nebude záležitost organizačně zvládnuta. Mrzelo by mě, kdyby to tak bylo,“ poznamenal bývalý hejtman Miloš Vystrčil.
„Přijdeme v krajském rozpočtu asi o 75 milionů korun ročně. Ty jsme nemuseli použít jen ve zdravotnictví. Hodily by se třeba na pobídky, které budou potřeba v době hospodářské krize,“ uvedl Vystrčil.


Ohledně systému rušení poplatků má být v médiích i v nemocnicích ještě vedena krajská informační kampaň.

REPORTÉŘI DENÍKU