Vzpomínat se na něj bude při bohoslužbách v kostelích, kde vyrůstal nebo duchovně působil, u pomníku nespravedlivě popravených v Jihlavě i v prostorách vysoké školy.

Výročním dnem Bulovy popravy je 20. květen. Nejen na den, ale i na hodinu přesně si tuto událost po 65 letech připomenou farníci v Rokytnici nad Rokytnou. Právě toto působiště se pro mladého kněze stalo prvním a zároveň posledním.

„Jitřní smírná pobožnost, ve které se budeme modlit i za Bulovy katy, začne v pět hodin ráno,“ řekl současný rokytnický farář Jiří Plhoň.

Poté bude následovat pietní program v Jihlavě v Tolstého ulici. Účastníci se sejdou u památníku popravených a následně zahájí výstavu A byli popraveni! V rámci ní bude představen nejen osud Jana Buly, ale i dalších zabitých lidí, převážně sedláků z Třebíčska, kteří byli ve vykonstruovaných procesech v padesátých letech nespravedlivě odsouzeni k smrti.

Výstava bude instalována ve vstupních prostorách Vysoké školy polytechnické v Jihlavě. Během dopoledne budou mít lidé možnost navštívit vězeňský dvůr a popraviště, kde skončil i Bulův život.

V aule jihlavské polytechniky přiblíží jeho osud historik Michal Stehlík.

Konat se bude i několik mší. Jedna v kostele v Lukově na Třebíčsku, kde se Jan Bula narodil. V Lukově taky bude možné zavítat do fary, kterou se před časem podařilo kompletně opravit a vytvořit z ní prostor věnovaný právě významnému místnímu rodákovi.

Součástí programu bude beseda s těmi, kteří Bulův život zkoumali a přitom objevili několik zajímavých faktů. Kromě Michala Stehlíka se akce zúčastní Jan Růžička z Brněnského biskupství, a také Luděk Navara a Miroslav Kasáček, autoři knihy A přece budu blízko.

Akce k několika výročím spojených s osobností Jana Buly se staly již tradicí. V kostele v Rokytnici nad Rokytnou se letos v listopadu také uskuteční pobožnosti k připomínce Bulova odsouzení.

Vzpomínat během letošního roku budou také lidé z Babic, kde působil další popravený farář, Václav Drbola. „K datu jeho popravy se mše svatá uskuteční 3. srpna a k datu jeho narození 16. října,“ dodal babický kněz Ladislav Kozubík.

Na blahořečení kněží Jana Buly a Václava Drboly začalo Brněnské biskupství pracovat před šesti lety. Diecézní část řízení se již podařilo dokončit a spisy o životě a mučednické smrti obou farářů zamířily do Vatikánu.

Tam se jim nyní věnuje speciální komise. Její zkoumání může trvat několik let. Pokud komise vysloví souhlas, získají oba kněží titul blahoslavený. Už dnes jsou označováni jako služebníci Boží.

Zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou.
Pověst o vzniku Jaroměřic dala základ výstavě o lese a lovu

18. května
Třebíč
16.30 přednáška historika a spisovatele Františka Koloucha: Jan Bula, oběť pronásledování církve na Třebíčsku (v okresní kanceláři KDU-ČSL na Karlově nám.)

20. května
Rokytnice nad Rokytnou
5.00 jitřní smírná pobožnost
18.30 mše svatá za P. Jana Bulu, milost jeho brzkého blahořečení a usmíření křivd minulosti

Jihlava
9.30 pietní akt u památníku popravených
10.00 vernisáž výstavy A byli popraveni (VŠPJ)
Prohlídka vězeňského dvora a místa popraviště
14.45 přednáška historika Michala Stehlíka k osobnosti Jana Buly (VŠPJ)

Lukov
13.30 mše svatá za P. Jana Bulu a za oběti komunistického režimu, pietní akt u pamětní desky
14.30 prohlídka síně P. Jana Buly a výstavy Vyhnanci
15.00 beseda s Luďkem Navarou, Michalem Stehlíkem, Janem Růžičkou a Miroslavem Kasáčkem
16.00 promítnutí dokumentu Mlynáři od Babic

21. května
Rokytnice nad Rokytnou
17.00 muzikál Gedeón (v sokolovně)

Vojta Kiďák Tomáško.
Na Náměšťskou placku letos míří i Vojta Kiďák Tomáško