Vyznačování páteřní sítě stezek pro jezdce na koních začalo v minulém roce. Značky jsou už z větší části rozmístěny. „Celá akce má být dokončena v červnu,“ řekl Tomáš Čihák, ředitel krajské organizace Vysočina Tourism.

Trasy, které propojí jezdecké stanice, navazují na už osvědčené cesty pro koně v okolních krajích. Značení bude stát asi dva miliony korun, větší část zaplatí evropské fondy.

Podmínky se zlepší i pro cykloturistiku, která se v kraji těší velké oblibě. Cyklotras je na silnicích Vysočiny vyznačeno přes 2300 kilometrů. Tato síť se už moc nerozrůstá - podle Stanislava Balíka z Klubu českých turistů přibylo během loňska jen zhruba 18 kilometrů na Pelhřimovsku. Staví se však nové cyklostezky, určené jen pro jezdce na kolech, in-line bruslaře a pro chodce.

Do listopadu bude dokončena cyklostezka za 31 milionů korun v místě bývalé vlakové trati Přibyslav - Sázava. „Jak město, tak zhotovitel se to bude snažit urychlit, abychom stihli už letošní sezonu,“ podotkl přibyslavský starosta Jan Štefáček.

Návštěvníci Vysočiny letos najdou i několik nových naučných stezek. Ve Žďáru nad Sázavou se mohou vydat kolem Zelené hory, památky zapsané v seznamu světového dědictví UNESCO. Koncem dubna budou u Bystřice nad Pernštejnem otevřena nová Bystřická zastavení. Na jednom z těchto zastavení, u Karasína, mohou lidé pomoci vysázet lesopark. V Křižánkách na Žďársku letos vznikne stezka připomínající zaniklé pilníkářské řemeslo. Výroba kovových pilníků a rašplí živila část tamních obyvatel od druhé poloviny 19. století do druhé světové války.

Bystřická radnice brzo dokončí práce na zpřístupnění zříceniny hradu Zubštejn, s nimiž začala v roce 2009. Dokončování úprav by turisty v hlavní sezoně nemělo omezovat.

VĚRA STEJSKALOVÁ (ČTK)