Některé obce alespoň vyvěsí modrou vlajku s dvanácti zlatými hvězdami, téměř všechny se pak koncentrují na výročí konce druhé světové války, které bude o týden později.

Oslavy vstupu mezi unijní státy si u nás tradici nevybudovaly. Před deseti lety se sice konaly v Jaroměřicích nad Rokytnou, ale od té doby jako když utne. „Před deseti lety u nás sice oslavy byly, ale nepočítáme, že bychom něco extra dělali nyní," konstatoval jaroměřický starosta Jaroslav Soukup. Ten cítí, že o slavnostní připomínání unie není mezi občany zájem. „Různých společenských akcí u nás máme dost, a tyto oslavy snad nikomu nechybí. Kdyby chyběly, tak věřím, že by od občanů nějaký podnět přišel, ale to se nestalo," řekl starosta. Jaroměřice se tak koncentrují spíše na svátek, který přijde o týden později. „Budeme slavit výročí konce druhé světové války a připomeneme si i sarajevský atentát, který se udál před sto lety, a který zahájil první světovou válku," dodal Soukup.

Vyvěsí vlajku

Obdobně to mají i jinde na okrese. V řadě z nich o evropských oslavách ani neuvažovali. „Tohle je spíše záležitost státu jako takového, na malém městě se raději chceme zaměřovat na lokální akce, které se nás více týkají," podotkl Vladimír Měrka, starosta Náměště nad Oslavou. I tady vyhlížejí osvobození: „V předvečer osvobození proběhne ve spolupráci s leteckou základnou pietní akt u radnice, věnce položíme navíc na dalších místech týkajících se války," informoval starosta s tím, že město alespoň prvního května vyvěsí vlajku Evropské unie.

Ta zavlaje také z třebíčské radnice. „Prvního května je zároveň státní svátek, kdy vyvěšujeme naší státní vlajku, ale myslím, že je vhodné vyvěsit i tu evropskou," řekl místostarosta Pavel Pacal. Ani on si však nevybavuje, že by se v Třebíči výročí vstupu do Evropské unie někdy slavilo.

„Nemusíme slavit všechno," usmál se při dotazu na první květen starosta Jemnice Miloslav Nevěčný. Právě z Jemnice to není daleko do Rakouska, to podle starosty není důvodem pro oslavy: „Kontakty s Rakouskem udržujeme běžně, ale takovéhle akce neplánujeme," má jasno. Ještě o pár kilometrů blíže k hranici leží Police. Podle starosty Karla Janouška ale ani tady nic neplánují. „My už jsme od hranic přece jenom kousek dál, spíše se to bude týkat příhraničních obcí na Znojemsku. Vím, že ve Vratěníně před deseti lety probíhaly oslavy a něco tam asi bude i teď, u nás však není nic," sdělil starosta.

Výjimkou s oslavami vstupu do unie nejsou ani Moravské Budějovice. „Tady totiž na různé vzpomínkové akce moc lidí nechodí," vysvětlil starosta Vlastimil Bařinka a dodal: „Nejvíc lidí přijde 17. listopadu, ale to je proto, že v jeho rámci probíhají doprovodné akce, například lampiónový průvod. Na ostatní výročí přijde třeba deset lidí. Pro takový počet to nemá smysl dělat," je Bařinka přesvědčený.

Česká republika zažádala o vstup do Evropské unie v roce 1996. V dubnu 2003 byla podepsána v Aténách smlouva o přistoupení, v platnost vešla 1. května 2004. Spolu s dalšími devíti státy rozšířila Česká republika počet členů unie na dvacet pět. Od té doby přistoupily další tři země, Evropská unie tak v současnosti má dvacet osm členů, dalších několik států o vstup usiluje.

TADEÁŠ MAHEL