V postupné výměně dokladů nyní přišly na řadu dva druhy řidičských průkazů. Kromě data vydání je jejich poznávacím znamením, že byly vydány Policií ČR. „V Třebíči zbývá vyměnit do konce letošního roku ještě zhruba 56 procent řidičských průkazů. Představuje to kolem 4 690 kusů nevyměněných průkazů,“ informoval Karel Prokeš, vedoucí správního odboru MěÚ Třebíč.


Situace není v tomto směru lepší ani v Náměšti či Moravských Budějovicích. „Ještě kolem 67 procent průkazů nám zbývá vyměnit,“ prozradil Radek Svoboda, pracovník odboru dopravy moravskobudějovického městského úřadu. V Náměšti se Deník na dopravním odboru města od úřednice Marie Koblížkově dozvěděl: „Pořád nám ještě zbývá něco přes devět set kusů řidičáků vyměnit.“


A jak jsou na tom naši řidiči? „Vím, že si mám řidičák vyměnit. Ale pořád to odkládám. Říkám si, že je na to ještě dost času,“ namítal Petr Malík z Třebíče. Stejně jako on se zřejmě cítí spousty dalších řidičů.


„Očekáváme, že jak se rozjaří, budou motoristé aktivnější a objeví se na úřadech, aby si dali doklady včas do pořádku, a nenechají vše až na hektický závěr roku,“ doufá Karel Prokeš.


I Ministerstvo dopravy ČR připravuje další kampaň nabádající řidiče k nutné výměně řidičských průkazů.


Frontám na úřadě se lze vyhnout


Čekání a dlouhým frontám na úřadě se lze šikovně vyhnout. „Pomoci může náš objednávkový systém přes internet,“ zdůraznil Prokeš. „Pokud jej řidiči využijí, mohou být přednostně obslouženi v době, na kterou se objednají prostřednictvím webových stránek města,“ popsal.


Výměna starých řidičských průkazů s dobou vydání od 1. ledna 1994 do 31. prosince roku 2000 se provádí zdarma.


S sebou je třeba mít kromě řidičského průkazu platný občanský průkaz nebo pas a svoji fotografii o rozměrech 3,5 x 4,5 cm.


Výměna řidičských průkazů nebude ani v příštím roce zdaleka u konce. „Od nového příštího roku až do závěru roku 2013 se budou měnit řidičské průkazy, které byly vydány v období od 1. ledna 2001 do 30. dubna 2004. Majitelé těchto řidičských průkazů mohou o výměnu ale zažádat už nyní,“ upozornil Prokeš.