Všechna poškozená vedení vysokého napětí se vrátila do provozu. „Naše hodnocení je velice optimistické," pochvaloval si včera odpoledne vedoucí regionální správy společnosti E-on Petr Kristek. „Všechno nám svítí, jen některé odloučené samoty, kde nikdo nebydlí, jsou bez proudu. Aktuálně se to třeba ještě týká hájenky Dědice. Jsou to ale ojedinělé případy a předpokládáme, že do konce dne (čtvrtka poznámka redakce) bude i toto v normálu," přislíbil Kristek.

Včerejší den potěšil i cestující. Vlaky jezdily i po trasách, které od začátku pracovního týdne blokovaly popadané stromy. Největší problémy zaznamenala trať mezi Kralicemi nad Oslavou a Zastávkou u Brna a také úsek mezi Studencem a Velkým Meziříčím. Komplikace postihly i železnici z Okříšek ke Znojmu.

Stromy a větve, které nevydržely nápor ledu a dopadly na silnice, ještě včera bránily provozu u Budkova. „Tam je situace nejhorší. Poslední zprávy jsou ale takové, že od pátku by to mělo být určitě průjezdné," hlásil včera vedoucí třebíčských silničářů Miroslav Černý.

Také hasiči si již včera mohli oddechnout. Zatímco v úterý a ve středu likvidovali desítky stromů, včera to byly už jen jednotky. „Na Třebíčsku hasiči zasahovali pouze u Dešova, kde řešili větve na komunikaci ve směru k obci Zálesí, a odpoledne vyjížděli kvůli spadlému stromu do Stropešína," popisovala mluvčí Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina Petra Musilová.

Čtvrtá námraza za čtyřicet let

Teploty nad nulou a oblohu bez dešťových mraků si pochvalovali i energetici. Petr Kristek pracuje v oboru již od roku 1973. Události podobné těm posledním si vybavuje tři. „První byla hned rok po mém nástupu, na další si dobře vzpomíná kolega, protože se kvůli ní v 78. roce málem neoženil. Poslední tak silnou námrazu jsme zaznamenali v roce 1996," dodal Kristek.