Jednou z posledních horkých novinek, kterou oficiálně ministerstvo obrany zatím odmítá komentovat, je blížící se konec bojových vrtulníků ruské provenience Mi–24/35. Jako první tuto zprávu přinesl deník E 15.

Letka vojenských helikoptér Mi–24/35 má nyní jako domovskou vojenskou leteckou základnu Sedlec – Vícenice u Náměště nad Oslavou. Podle E 15 armáda svůj krok zdůvodňuje zastaralou avionikou a nízkou balistickou ochranou. Velitel letky Rudolf Straka před časem řekl: „Kde je největší slabina tohoto stroje? V komunikačním vybavení. Je jen jedno rádio, a tím pádem možnost monitorovat jen jednu frekvenci. Při vojenských operacích je nutnost, aby pilot pracoval na jedné frekvenci a další jednu dvě odposlouchával.“ Jeho letka je součástí elitního klubu Tygřích letek v rámci NATO. Na vojenském letišti u Náměště je dvacet čtyři těchto bojových vrtulníků. Obhospodařuje je víc než stovka lidí. Co s nimi bude, není v tuto chvíli jasné.

Včera měli velitelé útvarů setkání v Praze, kde se dozvěděli podrobnosti. Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek k tomu odmítl sdělit cokoli bližšího. „Před projednáním Bílé knihy v Bezpečnostní radě státu a ve vládě byla v Praze představena jednotlivým armádním velitelům, kteří by následně měli informovat své podřízené,“ uvedl.

„Vojáci se musí nejprve o plánech dozvědět od nadřízených, teprve potom bude možné z úrovně ministerstva obrany komentovat jednotlivé informace pro média,“ dodal mluvčí. Podle dobře informovaného zdroje k Náměšti přesídlí vrtulníky Mi–17 z Přerova.

Stejný zdroj říká: „Letiště u Náměště je nejmodernější mezi těmi vojenskými v Česku. Zároveň má armáda záměr rušit několik vojenských letišť. To u Náměště kvůli milirdám i z NATO ale bude fungovat dál. Skončí Přerov, patrně Pardubice.“

Starosta Náměště Vladimír Měrka na toto téma mluvil s ministrem obrany Alexandrem Vondrou: „Na přímou otázku, zda k nám místo čtyřiadvacítek přesídlí sedmnáctky, neřekl ne, ani to nepotvrdil.“

Jak informaci o změnách vnímají v Přerově? Vojáky přerovské vrtulníkové základny nechávají klidnými. „Bílá kniha je pouze politický dokument, který bude teprve schvalovat vláda. Zatím tedy není jisté, jak se budou věci vyvíjet. My jako vojáci to ale nijak neovlivníme, pouze dostaneme rozkaz a ten musíme splnit,“ sdělil jeden z vojáků, který si přál zůstat v anonymitě. Budoucnost přerovského letiště je nejistá už několik let. První informace o možném rušení prosákly z ministerstva obranu letos v lednu. Důvod? Zdejší vrtulníková základna armádě ročně prodělá šest set milionů korun.

Podle deníku E 15 armáda plánuje vyřadit z výzbroje a prodat taky novější vrtulníky Mi–35, jež získala v rámci úhrady takzvaného ruského dluhu. Jejich cena se na trhu se zbraněmi pohybuje okolo osmdesáti milionů korun.

HANA JAKUBCOVÁ
PETRA POLÁKOVÁ – UVÍROVÁ