A dost, bouchnul do stolu hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek. Kraj následně skončil v prozatimním věřitelském výboru Sberbank, přičemž odmítl kandidaturu do stálého výboru. Nebude tak moc ovlivnit proces insolvence Sberbank, v níž mu leží 2,4 miliardy korun.

Kraj se ke kroku rozhodl ve středu, tedy den před schůzí věřitelů. „Po diskuzi v radě kraje jsme dospěli k rozhodnutí dále nesetrvávat v prozatímním věřitelském výboru. Naše narůstající pochybnosti a také zamítnutá podání ze strany insolvenčního soudu nás vedou k přesvědčení, že není v našich silách efektivně ovlivnit proces insolvence ve prospěch náš a dalších věřitelů a vykonávat tak svou funkci s odbornou péčí,“ vysvětlil hejtman Vítězslav Schrek.

Jihlavská pobočka Sberbank.
Vysočina zřejmě peníze ze Sberbank neuvidí. Starostové: Uvěříme jen razítku

Za rozhodnutím stojí rovněž spor mezi hejtmanem a insolvenční správkyní Jiřinou Lužovou. Podle Schreka totiž správkyně kraji odmítá poskytovat potřebné podklady jako požadované účetní stavy, ekonomické analýzy nebo smluvní dokumentace. „Naši důvěru nevzbuzuje ani to, když se informace potřebné pro výkon funkce člena výboru dozvídáme náhodně z médií, kde insolvenční správkyně dopředu předjímá špatný výsledek prodeje úvěrového portfolia, aniž by měla v ruce konkrétní nabídky. Nebyl nám zodpovězen ani zásadní dotaz ohledně řešení používání bankovních systémů, které jsou potřebné pro úspěšné zvládnutí procesu prodeje úvěrového portfolia,“ doplnil Schrek.

Narážel tak mimo jiné na článek, který v Deníku vyšel ve čtvrtek. Lužová v něm uvedla, že samosprávy, mezi něž patří i Kraj Vysočina, s největší pravděpodobností nedostanou zpátky celou zmraženou částku. „Garanční systém finančního trhu se uspokojí jako první. Pak přijdou na řadu fyzické osoby a menší firmy. Z toho, co zbude, se uspokojí třetí skupina věřitelů, to znamená města, kraje a obce,“ sdělila tehdy Lužová.

Bývalá pobočka banky Sberbank. Ilustrační foto.
Důsledky kauzy Sberbank: Kraj Vysočina si musí brát úvěr

Kritiku správkyně prostřednictvím vedoucího komunikace banky Sberbank Jana Hainze odmítla komentovat. „Protože jednání věřitelů skončilo až dnes v brzkých ranních hodinách a navíc vrcholí nabídkové řízení na prodej aktiv banky, nedává dnes paní doktorka bohužel žádná další vyjádření k průběhu včerejšího jednání. Děkujeme za pochopení,“ uvedl v pátek Hainz.

Věřitelský výbor se tak bude muset obejít bez Kraje Vysočina, přičemž sestává z Garančního systému pojištění vkladů, České národní banky a STEMA-TECH s.r.o. Všichni zmínění vyjádřili správkyni Lužové podporu.