Řeč je o dvou až třech přehradách, které vodohospodáři zamýšlí připravit pro Znojemsko, pokud do půlstoletí přijdou dlouhotrvající sucha. Starostové o plánech vědí, moc se jim nelíbí, ale úředníky nechali malovat čáry bez připomínek.
„Osobně s tím záměrem nesouhlasím a myslím, že kdyby přišlo třeba na místní referendum, lidé by přehradu rozhodně odmítli. Samotné Vysočany by voda nezasáhla, zaplavila by blízké údolí Želetavky. A každý, kdo se tudy někdy prošel, ví, jak je krásné,“ řekl starosta Vysočan Bohuslav Hort.

Místa, která chtějí úředníci zablokovat jako rezervy pro budoucí přehrady, zapisují do několika dokumentů. První, takzvaný Generel lokalit pro akumulaci povrchových vod, chystá ministerstvo zemědělství.

„Jde o odborný podklad pro územní hájení příslušných lokalit v územních plánech. Ministerstvo nyní dokončuje projednávání generelu. Jeho zveřejnění očekáváme ještě během léta,“ sdělila mluvčí ministerstva Tereza Dvořáčková.

O to, aby ve vyhlédnutých lokalitách například nerostla mohutná bytová zástavba či podniky, se pak starají kraje ve svých územních plánech. Obce měly letos na jaře možnost podávat připomínky k nápadům a záměrům vyšších úřadů, zakresleným do jejich katastrů. Hypotetickou přehradu u Vysočan nechali starostové prozatím být.

Čirá utopie

„Před nějakými čtyřmi měsíci jsme k tomu měli jednání na kraji. Dozvěděli jsme se, že dřívější plány se posunuly a nyní by už přehrada Lubnici nezasáhla. Zaplavila by nanejvýš pět mlýnů v údolí. Celou věc sledujeme, ale podle mého mínění je to čirá utopie. Proto jsme ani nedávali žádnou připomínku,“ sdělil starosta Lubnice František Komenda.

Jeho kolega z Vysočan svůj klid vysvětloval podobně. „Myslím, že se tu nikdy nic stavět nebude. Jsou to staré plány, které už nejsou realistické. Vždyť o vysočanské přehradě se mluví už desítky let. Naposledy říkali lidem, kteří v sedmdesátých letech stavěli dalešickou přehradu, že pak půjdou hned na Vysočany,“ vzpomínal Hort.

Správci územních plánů a vodohospodáři mají v nyní projednávaných podkladech zakreslené tři lokality, které se třeba koncem století mohou proměnit ve staveniště přehrad.

„Vysočany patří do kategorie významnějších lokalit vhodných zejména pro posílení zásobování pitnou vodou. Dvě další místa, Horní Kounice a Plaveč, patří do jiné skupiny, u které v šestiletých cyklech úřady ověřují, zda má smysl je v seznamu nechávat,“ sdělil Jiří Macík z Povodí Moravy.

Podle něj je nynější soupis již velmi seškrtaný. „Máme za to, že je kvůli ochraně zdrojů pro budoucí generace žádoucí, aby zvažované lokality byly nadále hájeny,“ uvedl.