Luxusní asfaltový koberec v serpentinách i ve Vranově, nová atraktivní Vyhlídka zamilovaných a poloprázdné kapsy místních podnikatelů. Tak dopadla hlavní turistická sezona ve Vranově nad Dyjí. Podle podnikatelů ji významně ovlivnily právě opravy průtahu a s nimi spojené uzavírky.

Představitelé městysu, kraje, správy silnic i firmy, která silnici opravovala, nešetřili na včerejším slavnostním otevření opravené silnice slovy chvály.

„Průtah Vranovem nad Dyjí v délce jeden a půl kilometru patří mezi devatenáct staveb, které Jihomoravský kraj letos zahájil. Díky otevřeným výběrovým řízením přitom činí vyčíslená úspora celkových nákladů proti předpokladům více než čtvrt miliardy korun. Například na této silnici bylo proti kontrolní ceně stanovené před začátkem výběrového řízení dosaženo úspory sedmadvacet procent,“ zdůraznil jihomoravský hejtman Michal Hašek, který také ocenil, že se během stavby podařilo eliminovat výluky dopravy pro místní obyvatele a linkovou autobusovou přepravu.

Starosta Vranova Lubomír Vedra na slavnostním otevření poděkoval stavební firmě, správě silnic i místním za trpělivost. „Stavba stála zhruba padesát milionů a myslím si, že se podařila. Je to přínos pro naše občany i pro celou rekreační oblast. Jsem rád a děkuji kraji, že nás zařadil mezi stavby s prioritou. Problémy nějaké byly, ale myslím si, že se řešily operativně jak se správou silnic, tak se stavební firmou,“ řekl Vedra.

Místní podnikatelé se už před zahájením stavby podivovali nad tím, že opravy půjdou přímo přes hlavní turistickou sezonu. Nyní počítají své ztráty. „Pro nás to byla katastrofa. Máme poloviční zisky ve srovnání s předchozí sezonou. U nás navíc dělala energetická společnost elektrárnu. Kdo k nám byl objednaný a dostal se sem, po kolena se brodil bahnem,“ svěřila se majitelka penzionu Anita Anna Křenecká.
Dodala, že opravy byly nutné a že je chápe. „Nenadávám. Přežili jsme a fungujeme i nadále. Vranovu nová silnice určitě přinese prospěch. Ještě zbourat pár škaredých domů a bude tu ještě krásněji,“ sdělila podnikatelka.

Naprosto skoupý na slovo byl majitel prodejny smíšeným zbožím v centru městyse Pavel Šrámek. „Nezlobte se, ale já se k tomu vůbec nebudu vyjadřovat,“ řekl muž se skepsí v hlase.

Méně hostů měli i v hotelu Pod Zámkem. „Měli jsme o polovinu hostů méně než v předchozích letech. Museli jsme udělat takové ceny, abychom hosty u nás udrželi. Jsem rád, že už je to za námi,“ doplnil majitel hotelu Oldřich Kout.

Rekonstrukce půl druhého kilometru průtahu trvala sto jednasedmdesát dní. Správu silnic stála téměř jednačtyřicet a městys přes šest a půl milionů korun. Nové jsou kromě silnice i chodníky, dešťová kanalizace, centrum získalo nové parkové úpravy. Nový povrch má i silnice do Podmyčí.