Pod jménem nové hlavy státu budou kromě nich podepsáni pacienti třebíčské nemocnice i odsouzení z věznice v Rapoticích.

Aby prezidentské volby splnily svou demokratickou hodnotu, musí být hlasování umožněno všem lidem bez rozdílů náboženského vyznání, společenského postavení, etnického původu, ale také zdravotního stavu nebo trestní minulosti. Odsouzené k výkonu trestu v rapotické věznici tak čeká opět po čtrnácti dnech nevšední událost.

„Volby u nás proběhnou standardním způsobem. Uskuteční se v první volební den ve 14 hodin, kdy dorazí volební komise a zahájí volby. Odsouzení se na jednotlivých odděleních seřadí dle voličských seznamů a po kontrole občanských průkazů vhodí svůj hlas přímo do přenosné urny," řekl mluvčí věznice Jan Doležal. „Voličské průkazy vězni nemají, komise ale disponuje seznamem těch, kteří se volby chtějí zúčastnit," poznamenal.

Také pacienti třebíčské nemocnice mohou odevzdat svůj hlas do přenosné volební urny. „Přinesou ji členové okrskové volební komise, do jejíhož obvodu spadá nemocniční zařízení dle adresy. Tedy členové z jiné komise přijdou do areálu na Purkyňově náměstí, z jiné do Léčebny dlouhodobě nemocných na Družstevní ulici a z jiné na LDN v Moravských Budějovicích," vysvětlila mluvčí Nemocnice Třebíč Simona Kafoňková.

Odvolí desítky pacientů

Zvláštní seznam pacientů, kteří se do hlasování o budoucím českém prezidentovi chtějí zapojit, je kompletní už od pondělí. „Z areálu třebíčské nemocnice na Purkyňově náměstí se přihlásilo pětašedesát pacientů, z třebíčské LDN čtyři a z moravskobudějovické jedenáct," doplnila Kafoňková. Již v prvním kole prezidentské volby byl zájem odsouzených v rapotické věznici značný. „Svůj hlas odevzdalo 250 z nich, což přestavuje volební účast 62,5 procent," řekl Doležal s tím, že pro druhé kolo volby se statistická data ještě navýší. „Do seznamu voličů se přihlásilo 272 odsouzených," doplnil mluvčí věznice.

KAMIL ČERNÝ