„Volím TOP 09, pan Kalousek za sebou nemá výrazné aféry, proevropské směřování jeho strany se mi líbí,“ prozradil před volbou. Než se Horváth rozhodl, prostudoval si program „topky“. 

„Miroslav Kalousek má sice svérázné způsoby, ale co se daňové politiky, kterou razí, týče, mně se to zamlouvá,“ konstatoval odsouzený. 

Politiku sleduje pravidelně a rád. Postupně se za dobré chování propracoval k nejlehčímu typu vězení, tedy k režimu s dohledem. Proto může mít na pokoji televizi. V televizní nabídce vyhledává politické diskuze. „Na svobodě jsem pracoval jako mluvčí jedné evropské organizace, snažím se zůstat v obraze i za zdmi kriminálu,“ uvedl. Určitě by nevolil okamurovce, komunisty a hnutí ANO.

Ve věznici má od počátku jako vyučený kuchař práci v kuchyni pro zaměstnance nápravného zařízení. Za to je rád, protože z naspořených peněz splácí dluhy a díky činnosti je ve větší psychické pohodě.

Volby na Vysočině.
ONLINE: Volby skončily. ANO vítězí i na Vysočině

Mikuláš Horváth pochází z Moravské Ostravy. Do Rapotic se dostal v roce 2010 za drogovou trestnou činnost, do konce trestu mu zbývá 13 měsíců. „Takže stihnu ještě prezidentské volby. Volím pokaždé. Trvalé bydliště mám v Ostravě, proto tady ve vězení nemůžu jít pouze ke komunálním a krajským volbám, neboť nebydlím na území Kraje Vysočina ani v Lesním Jakubově, kam katastrem vězení patří,“ vysvětlil. Už se hodně těší domů. Čeká ho tam velká rodina včetně manželky.

Mluvčí Věznice Rapotice Jan Doležal uvedl, že z 850 odsouzených, kteří právě v Rapoticích jsou, jich mohlo volit 777. K urně neměli možnost jít jen cizinci nebo vězni bez platných dokladů. „Nakonec si zažádalo a volí 518 odsouzených,“ doplnil v první den parlamentních voleb Doležal.

O možnost volit se postaraly dvě ženy, které do věznice chodí pravidelně už od roku 2011 – Ivana Suchá a Eva Chatrná z Lesního Jakubova. Do nápravného zařízení přivezly přenosnou urnu. V plánu bylo osm zastávek po jednotlivých částech věznice, kde už na ně čekaly zástupy netrpělivých odsouzených, kteří si ještě před vhozením svého hlasu hlučně vyměňovali názory. 

„Zabere to tak čtyři hodiny. V samotné vesnici máme 77 voličů. Výsledek by byl určitě jiný, kdyby volila jen ves. Předpokládám, že dost hlasů ve vězení dostanou strany s extremističtějším programem,“ podotkla zkušená členka volební komise Ivana Suchá.