Vyvrcholí v sobotu ve dvě hodiny odpoledne. První výsledky by měly být známé už pár minut poté. „Máme okrsky, jako třeba Řípov, kde je pouze 56 voličů. Navíc je to k našemu sběrnému místu poměrně blízko, takže tam bychom mohli znát výsledek už kolem tři čtvrtě na tři," odhadovala vedoucí třebíčského odboru správy provozu Věra Brabencová.

Sečtení hlasů z městských obvodů však bude trvat delší dobu. Kromě Třebíče to bude platit i v Moravských Budějovicích. „Ve městě máme jedenáct místností. Výsledky z některých z nich budeme mít až v pět v šest hodin, a to jsem myslím ještě poměrně velký optimista," podotkla Pavlína Prokešová z moravskobudějovické radnice.

Rychlost zpracování výsledků bude záležet i na voličích. „Pokud budou zaškrtávat strany, půjde to rychleji, jestli ale budou hlasovat pro kandidáty napříč stranami, tak se to protáhne," zamýšlela se vedoucí správního odboru v Náměšti nad Oslavou Ivana Hrušková s tím, že v některých náměšťských místnostech může hlasovat až tisíc voličů.

V seznamech je letos na Třebíčsku uvedených asi 75 tisíc voličů. Volební účast při minulých komunálních volbách přesáhla 56 procent. Mezi aktivními voliči byl tehdy i Tomáš Bumba z Červené Lhoty. Hlasování o svých obecních zastupitelích nevynechá ani tentokrát. „Za dobu, kdy mohu volit, jsem nebyl pouze dvakrát, a to kvůli pobytu v zahraničí a nemoci," vysvětlil.

Hlasovat chodí ve všech typech voleb, za nejdůležitější však pokládá právě ty komunální. „Volím lidi, které znám osobně, a vidím, jaký má jejich vláda nad obcí konkrétní dopad na její fungování," poznamenal Tomáš Bumba.

Hlasování bude probíhat v pátek do 22 hodin, v sobotu se místnosti otevřou v osm hodin ráno. Volby skončí ve 14 hodin. Následovat bude sčítání a převoz lístků do sběrného místa. Na Třebíčsku se pak výsledky z obcí a městských obvodů budou zpracovávat na šesti místech, v Třebíči, Moravských Budějovicích, Náměšti nad Oslavou, Hrotovicích, Jaroměřicích nad Rokytnou a Jemnici. Aktuální zpravodajství z průběhu voleb i sčítání lze průběžně sledovat na www.trebicsky.denik.cz. Ke konečnému zpracování časově nejnáročnějších obvodů by mělo dojít v sobotních večerních hodinách.