Jako jedni z prvních potvrdili svého okresního i krajského lídra komunisté. „Návrhy našich základních organizací jsme se zabývali již od února. Krajská konference potvrdila naši okresní kandidátku a samozřejmě i krajskou s tím, že na prvním místě na Vysočině bude poslanec Pavel Kováčik a na šestém místě starosta Studence Josef Zahradníček," řekl předseda okresního výboru KSČM Josef Číž.

Politické strany a hnutí čekají dva měsíce kampaně, během které by chtěly oslovit co možná nejvíce voličů. „Nechceme utrácet za billboardy, především to bude o diskusi s lidmi. Hlavním heslem bude Práce místo sociálních dávek, osobně k tomu dodávám, že po těch letech, ať už tady vládl kdokoli, je na čase volit komunisty," mínil Kováčik.

Do voleb půjde jako první muž kandidátky lidovců, nestraník a starosta Rokytnice nad Rokytnou Josef Herbrych, který se loni v barvách KDU-ČSL neúspěšně ucházel o post senátora.

Podle něj se ale na časté setkávání s lidmi nenajde příliš prostoru. „Je to složitější, času moc není, a většina kampaně se tak bude ze všech politických stran odehrávat v médiích, ať už formou placené inzerce, nebo článků mapujících předvolební situaci," zamýšlel se Herbrych.

Sázet bude na zkušenosti z komunální politiky a neziskových organizací. „Jsem jedenáct let starostou a po celou dobu se věnuji práci v neziskovkách, takže mám pocit, že vím, kde v těchto oblastech tlačí nejvíc bota," doplnil.

O svých kandidátech má od soboty jasno také ČSSD, na Vysočině ji povede hejtman Jiří Běhounek, nejvýše z Třebíčska bude na čtvrtém místě kandidátky starosta Rouchovan Vladimír Černý, na devátém starosta Jaroměřic nad Rokytnou Jaroslav Soukup a na čtrnáctém bývalý krajský radní pro oblast zemědělství Josef Matějek.

„Tradičně sázíme na zkušené lidi z komunální politiky a navíc z hlediska parlamentu nové tváře," řekl předseda okresního výkonného výboru ČSSD Zdeněk Ryšavý.

ANO na Vysočině povede Jourová

Kandidátku hnutí ANO povede na Vysočině právní koncipientka, bývalá náměstkyně ministra pro místní rozvoj a místopředsedkyně hnutí Věra Jourová. V minulosti působila také v městském kulturním středisku i jako tajemnice na radnici v Třebíči.

„Zatím je potvrzená jen Věra Jourová jako lídr, o dalších jménech jednáme. Jasno by mělo být do konce srpna," podotkl mluvčí hnutí ANO Jaromír Hasoň.

Ne týdny, ale dny zbývají do odhalení kandidátní listiny TOP 09. Lídrem za Třebíčsko má být Libor Fejta, bezpečnostní inženýr Jaderné elektrárny Dukovany. Jak vysoko bude na kandidátce strany na Vysočině ale jasné prozatím není. Doplnit by jej měli učitel Svatopluk Dvořák, radní Starče Boris Hoffmann, třebíčský lékárník Přemysl Císař nebo majitel firmy Domy dnes Tomáš Tesař.

„Celkově se nám podařilo doporučit ke schválení v Praze velmi zajímavou a vyváženou kandidátku," řekla předsedkyně regionálního výboru TOP 09 Jana Spekhorstová.

Kandidátku TOP 09 by měl doplnit také alespoň jeden zástupce Starostů a nezávislých (STAN). Do voleb jdou obě strany společně. „Finální rozhodnutí o podobě kandidátních listin padne začátkem září, kdy je bude schvalovat výkonný výbor TOP 09," dodal zástupce STAN na Třebíčsku Jan Břížďala.

Oblastní sdružení ODS navrhne čtyři jména a jednoho náhradníka nejpozději 3. září, o den později se jimi bude zabývat regionální sněm strany. „O kandidátech a jejich umístění nerozhoduji sám, ale delegáti tajnou demokratickou volbou. Jmenovat proto někoho dopředu by bylo jeho zvýhodněním, a proto to neudělám," řekl předseda oblastní ODS Vítězslav Jonáš.

O svých kandidátek má jasno SPOZ, na jejich odhalení je ale brzy. „Kandidátní listina byla projednána krajským výborem, předsednictvo se jí bude zabývat ve čtvrtek," doplnil předseda vysočinské SPOZ Bohumil Trávník.