Jejich výkony patří k tomu nejlepšímu, co naše armáda při spolupráci se spojenci poskytuje. A tomu odpovídá příprava.

„Nábor se uskuteční u nás na základně a v jejím okolí, kde máme výcvikové prostory. Uchazeč musí být voják z povolání, stoprocentně zdravý člověk ve výborné fyzické kondici s dobrou psychickou odolností – čekají ho psychotesty. Musí umět dobře anglicky. To je velmi důležitá podmínka,“ uvedl velitel náměšťské vojenské letecké základny Petr Čepelka.

Ilustrační foto
Čerstvý sníh zkomplikoval dopravu v kraji

Uchazeče čeká dvanáctiminutový běh, bude například dělat shyby, prověří se jeho komplexní fyzická kondice. Uskuteční se rovněž jeho vojenský „background“.„Bude nás zajímat, jak se ztotožňuje s prostředím armády, jakou má erudici. Kdo projde sítem testů, toho čeká mimo jiné výcvik ve výsadkové přípravě. Skákat s padákem ho naučíme, pokud zatím tuto dovednost nemá,“ doplnil velitel.

Ve vstupních podmínkách je bezpečnostní prověrka na stupeň tajné. Při ní se mimo jiné zpětně zkoumá, zda majetkové poměry odpovídají řádně přiznaným příjmům. Zda zájemce nemá ve své minulosti podivné kontakty, neskrýval se z nezákonného důvodu za jinou identitu. Samozřejmě musí mít čistý trestní rejstřík.

Předchozí služba uchazeče v bojových jednotkách bude výhodou a podmínkou je i středoškolské vzdělání s maturitou.

Armáda nejprve vyhodnotí zaslaný životopis uchazeče, ten má doručit nejpozději 14. března. Ti úspěšní se dostanou do druhé části výběru, uskuteční se ve dnech 29. a 30. března. Více podrobností je na webu www.lznamest.cz.

Ilustrační foto
Řítil se po Jemnici skoro stovkou. Ukázalo se, že ho hledá policie