„Připravujeme nový komplexní program zaměřený na navracení vody do krajiny, obnovu a opravy stávajících nebo zaniklých vodních nádrží, tvorbu tůní i mokřadů a dalších krajinotvorných prvků. Program vznikne v souladu s konceptem Chytré krajiny, který zaštiťuje Česká zemědělská univerzita v Praze,“ řekl generální ředitel státního podniku Josef Vojáček.

Modrásek bahnenní
Modrásek potřebuje k životu mravence a jednu jedinou rostlinu

V nádrži U Fialovy hájenky v katastru obce Jackov a u tak zvané Vrchní u Jestřebí u Brtnice podnik obnovil tělesa hráze a vypouštěcích i bezpečnostních objektů včetně retenčního prostoru. Sediment zanesl také nádrž Cihelna v katastru Radkovic u Hrotovic. V havarijním stavu tam byl výpustný objekt, nefungoval bezpečnostní přeliv a poškozenou hráz porostly dřeviny. „Obnovili jsme retenční prostor, zajistili stabilitu návodního svahu hráze a vystavěli sdružený objekt, který bezpečně převede větší vodu a umožní vypouštění nádrže,“ řekl vedoucí správy toků Pavel Hopjan.

Kromě toho se vytvořily tůně a prosvětlená pásma pro rostliny i živočichy, kterým svědčí vodní prostředí. Na obnovu všech tří nádrží se podařilo získat prostředky z dotačních programů Ministerstva zemědělství ČR dosahující bezmála 6,6 milionů korun. Lesy ČR stavby spolufinancovaly 2,3 miliony korun.